Intalnita mai ales la ciclide, in special la pestele Oscar, boala a fost diagnosticata la peste 20 de familii de pesti, printre care scalarul si pestele clovn si este rareori fatala, dar desfigureaza pestele.
Simptomele si tratamentul sunt asemanatoare indiferent daca pestii afectati sunt tinuti in acvarii cu apa dulce sau sarata, dar intensitatea simptomelor poate varia in functie de specie.
Pesti sanitari care iti mentin acvariul curat
Simptome
Simptomul principal este o eroziune la nivel cefalic, ce afecteaza testutul cartilaginos din zona capului si in lungul liniei laterale.
Odata ce avanseaza, boala trece de la leziuni la cratere in zona capului pestelui, iar pe masura ce acestea se maresc, pestele are un risc mai mare de a suferi de infectii bacteriene si fungice. Daca pestele mananca tot mai putin, boala poate fi fatala.
Cauze
Lipsa de cercetare in domeniu este motivul pentru care cauzele clare ale acestei boli nu sunt complet cunoscute. Faptul ca apare doar la pestii de acvariu este un indicator al faptului ca stresul poate contribui la dezvoltarea ei, dar factorii ce duc la aparitia ei pot tine si de alimentatie si calitatea slaba a apei.
Deoarece deteriorarea testuturilor are la baza absenta unor minerale importante, uneori aportul de vitamine intr-o alimentatie imbunatatita amelioreaza simptomele.
Numarul mare de pesti diagnosticati cu boala gaurilor in cap simultan cu o infectie a parazitilor intestinali Hexamita i-a facut pe unii acvaristi sa creada ca aceste organisme flagelate sunt cauza bolii, dar simptomele HLLE au fost intalnite si la multi pesti neinfectati cu acesti paraziti.
Tratament
De la aparitia primelor simptome ale bolii, se recomanda testarea calitatii apei, de la nivelul pH-ului si cel de amoniac pana la nivelul de nitriti si nitrati.
Multi acvaristi recomanda eliminarea carbunelui activ din filtrul acvariului. Fie ca irita pielea pestilor sau reduce continutul de minerale din tesuturile lor cartilaginoase, carbunele poate contribui la accentuarea simptomelor.
Imbunatatirea dietei pestilor, in special cu vitaminele A, C si D are in cele mai multe cazuri un efect benefic asupra simptomelor si poate chiar duce la vindecarea completa.
Reducerea factorilor de stres, cauzat de conditii de mediu foarte diferite de climatul natural al pestelui sau de suprapopularea acvariului, ajuta intotdeauna, chiar daca nu este un factor decisiv in vindecare.
Daca pestele sufera de o infectie cu parazitul Hexamita, tratamentul recomandat include metronidazol pe cale orala. Medicul veterinar poate prescrie doza cea mai buna in functie de marimea si specia pestelui, iar tabletele pulverizate sunt amestecate cu mancarea uscata a pestelui. Cele doua elemente pot fi apoi combinate folosind gelatina alimentara, dar in aceste conditii mancarea nu mai pluteste la suprafata apei. Chiar daca parazitul a disparut din organismul pestelui, imbunatatirea dietei si a conditiilor din apa contribuie la vindecarea acestuia.
Sursa foto: Thefishforum.net, Joshday.com, Cichlid-forum.com, Reefsanctuary.com