Cunoscuta si sub numele de "putregaiul branhiilor", boala afecteaza mai intai organele respiratorii ale pestelui, cu simptome asemanatoare unei infectii bacteriene. Daca nu este diagnosticata si tratata la timp, branhiomicoza este mortala, deoarece testurile afectate nu mai pot asigura oxigenarea corecta a corpului. In unele cazuri, infectia apuca sa se raspandeasca la mai multe organe, dar de multe ori pestele moare de hipoxie inainte de extinderea simptomelor.
Boala este intalnita cel mai des in Europa de Est si afecteaza in special pestii din iazuri, dar si pestii de acvariu atunci cand nu le sunt oferite conditiile corecte.
Conditiile de mediu pentru pestii de acvariu

Cauze
Branhiomicoza este provocata de ciupercile Branchiomyces sanguinis si Branchiomyces demigrans, ce se dezvolta cel mai des in materia organica putrezita din iazuri si lacuri. In acvariu, ciuperca se poate dezvolta atunci cand apa nu este filtrata corespunzator si acvariul nu este curatat la timp, la temperaturi de peste 20 C.
Boala afecteaza cel mai des pestii din acvarii in care pH-ul este scazut, cu valori intre 5,8 si 6,5, in care nivelul oxigenului dizolvat este redus si nivelul amoniacului este ridicat, iar algele se inmultesc excesiv.
Simptome
Branhiomicoza prezinta simptome asemanatoare cu infectiile bacteriene, cu pete gri pe corpul pestelui, dar diferenta principala este faptul ca primele simptome apar intotdeauna la nivelul branhiilor, pe care se pot observa pete de culoare odata cu distrugerea tesuturilor.
Pestele infectat sufera mai intai de letargie, culoarea pielii poate deveni albastrie datorita hipoxiei, iar in absenta tratamentului, infectia se raspandeste si la inotatoare sau in alte locuri pe pielea pestelui.
Ciupercile ce cauzeaza branhiomicoza se reproduc in tesuturile infectate, iar sporii pot infecta rapid si alti pesti din acvariu. Rata de mortalitate este ridicata, iar unii acvaristi recomanda carantina, in timp ce altii sustin dezinfectarea completa a acvariului pentru o opri raspandirea ciupercilor.

Tratament
Solutia principala de tratament a branhiomicozei implica mutarea pestelui infectat pentru 10 minute intr-o solutie cu salinitate 3%. La revenirea in apa dulce, este necesara razuirea zonelor infectate, urmata de dezinfectarea cu un betisor cu vata, inmuiat in albastru de metil. Daca ciuperca nu se poate elimina usor, se repeta baia in solutie salina.
In unele cazuri, pielea pestelui infectata de ciuperca se poate rupe, dar ranile deschise produse in acest fel vizeaza in principal tesutul mort. Folosind medicamente ca Neosporin, Polysporin si Panalog, protejezi pestele impotriva riscului unor infectii secundare.
Prevenire
Mentinerea acvariului curat, la temperaturi nu foarte ridicate, este cel mai sigur mod de a preveni branhiomicoza, alaturi de asigurarea conditiilor de mediu bune pentru pesti, inclusiv filtrarea corecta a apei si oxigenarea sa, alaturi de un pH ridicat, in functie de necesitatile fiecarei specii de pesti din acvariul tau.
Sursa foto: Haziallat.hu, Aquariumfishhome.com, SheKnows.com