Columnaris: tratament pentru pestii de acvariu infectati de bacterie

1/1147
label Info Pesti autorenew 04 Dec 2012, 00:00
Microorganismul care produce declansarea bolii este Flexibacter columnaris, cunoscut si ca Chondrococcus columnaris. Bacteria gram negativa provoaca aparitia unor tufe din fibre albe foarte subtiri pe corpul pestelui si poate provoca decesul acestuia intr-un timp foarte scurt.

Boala afecteaza in mod special speciile vivipare si este foarte contagioasa, motiv pentru care este important sa tratezi pestii bolnavi la timp.

Cum mentii sanatatea pestilor de acvariu

Simptome

Infectia cu bacteria care provoaca boala Columnaris poate fi interna sau externa, dar in cele mai multe cazuri pestii bolnavi prezinta simptome pe suprafata corpului, in general la gura.

La inceputul bolii, zonele afectate sunt decolorate usor, inainte de aparitia panzei albe, care este intalnita de cele mai multe ori in jurul gurii, pe branhii, dar si pe inotatoare si pe corp, la marginea solzilor. Diagnosticul este mai greu de pus atunci cand petele albe apar pe corp, dar nu si la gura pestelui, deoarece simptomele coincid cu cele ale infectiilor cu ciuperci.

Petele albe se pot transforma in timp in leziuni de culoare galbena sau maro, iar zona din jurul plagii se poate inrosi. Evolutia bolii include si erodarea inotatoarelor, incepand cu partea de la varf. Stresul si suprapopularea in acvariu contribuie la declansarea bolii, iar Columnaris de dezvolta mai repede atunci cand apa are o temperatura ridicata.

Tratament

Primul pas atunci cand remarci simptomele bolii la pestii din acvariul tau este schimbarea apei si curatarea substratului. Este important ca pestii bolnavi sa fie mutati intr-un acvariu de carantina pentru a reduce riscul de infectie pentru cei sanatosi.

In cazul in care branhiile au fost afectate de infectia cu bacteria Columnaris, adaugarea de sare pentru acvariu in apa poate usura respiratia pestilor. Nu se recomanda folosirea filtrului de carbon in timpul tratamentului care poate include adaugarea de sulfat de cupru in apa sau diferite antibiotice.

Poate fi folosita penicilina, in concentratie de 10.000 unitati la litru, iar repetarea tratamentului este necesara dupa doua zile. Cloromicetina este un alt tratament eficient, in concentratie de 10-20mg la fiecare litru de apa din acvariu. In cazurile grave, pestele infectat poate fi tratat cu bai in albastru de metil, potrivit instructiunilor de folosire ale acestui produs pentru pestii de acvariu.

Prevenire

Aparitia bolii este influentata de calitatea apei si de alimentatia acestora. Bacteria este introdusa insa in acvariu fie prin pesti noi, care ar trebui tinuti in carantina doua saptamani, fie chiar prin mancarea uscata.

Curatarea regulata a acvariului este foarte importanta, deoarece bacteria Columnaris se dezvolta mai rapid in materia organica in descompunere.

Dezinfectarea tuturor echipamentelor utilizate in acvariu este importanta, iar unii acvaristii recomanda un tratament medicamentos profilaxic pentru perioadele de stres. Atunci cand pestii sunt mutati, le pot fi administrate antibiotice, pentru a preveni instalarea bolii.

Sursa foto: Bettafish.com, Flippersandfins.net, Allexperts.com, Compbuddy.com