Costiaza este provocata de Costia necatrix (Ichthyobodo necatrix), protozoare flagelate care se prind de pielea pestilor si determina tegumentul sa capete pete alb-galbui si mucus alb.
Cauzele costiazei la pesti
Principalul vinovat al costiazei este protozoarul Costia necatrix. Acesta face pagube in special in randul puietilor, insa poate afecta si pestii mai mari. Parazitii prefera, in general, apele cu temperatura scazuta, iar la primul semn care iti indica prezenta lor in acvariu, este bine sa iei masuri imediate.
Daca boala a afectat un singur exemplar, ai sanse mari sa salvezi ceilalti pestisori prin simpla scoatere a exemplarului bolnav din acvariu si mutarea lui intr-un alt acvariu, in care poate beneficia de aceleasi conditii de mediu.
Aparitia parazitului este favorizata de infectarea bacteriologica a acvariului, precum si de metabolismul deficitar al pestilor. De asemenea, Costiaza se poate instala rapid si la pestii care sunt stresati. Odata ce cunosti simptomele bolii Costiaza, trebuie sa actionezi prompt, pentru a-ti salva pestisorii si a-i ajuta sa se bucure din nou de o viata fericita.
Simptomele bolii parazitare costiaza
Parazitul se instaleaza pe tegumentul si branhiile pestilor si determina schimbarea coloritului pielii, prin aparitia unor pete galbui sau alb-albastrui. In anumite cazuri, pielea pestisorilor incepe sa sangeze. Din cauza actiunii parazitului, pestii au tendinta de a se freca de pietrele din acvariu sau de alte obiecte dure si au un comportament neobisnuit. Mai exact, nu au pofta de mancare, sunt slabiti si inoata haotic la suprafata apei.
Tratamente pentru costiaza
Flagelul Costia necatrix nu rezista in apa sarata, tocmai de aceea, pentru a anihila boala, ai nevoie de sare de bucatarie si apa. Dizolva 15-20 g sare de bucatarie intr-un litru de apa. Baia pestilor bolnavi se face 10-15 minute de 2-3 ori pe zi, timp de 3-4 zile.
O alta metoda prin care poti combate boala costiaza este baia de sulfat de cupru. Adauga sulfat de cupru in concentratie de 50 g la 100 l apa si adauga un pahar de otet de vin. Pestii se tin in solutie maximum 1 minut, insa este bine ca baia pestilor sa fie facuta inainte de hranirea lor.
In cazul in care niciunul dintre cele doua tratamente nu da rezultate, poti recurge si la alte tratamente de distrugere a parazitilor are provoaca boala costiaza. Este vorba despre bai cu formaldehida 1:4000-6000 timp de 1 ora, cateva zile la rand, bai de scurta durata cu verde de malachit (1 ml la 1 l de apa, baia dureaza maximum 20 de minute) sau bai lungi cu verde de malachit (1 ml la 10 l de apa, baile dureaza 3-4 zile).
In general, costiaza este o boala parazitara la care puietii rezista greu si, in ciuda incercarilor tale de a-i salva, vulnerabilitatea lor ii face sa cedeze in fata afectiunii tegumentare. Pestii maturi au mai multe sanse sa se vindece, mai ales daca au un mediu de viata optim si nu sufera de alte afectiuni.
Sursa foto: zlatnaribica.net, colespondstore.com, petcoupon.wordpress.com