Cum scapi de apa tulbure din acvariu
9/998
calendar_month 29 Iun 2012, 00:00
Poti identifica mai usor cauzele pentru care apa este tulbure in acvariu in functie de culoare si de aspect. Iata cele mai des intalnite probleme legate de claritatea apei din acvariu si solutiile potrivite.

Apa tulbure verde in acvariu

Cand apa din acvariu este tulbure, dar are si o nuanta verzuie, problema este cauzata de raspandirea in exces a algelor.

Cresterea excesiva a algelor este mai des intalnita atunci cand acvariul este iluminat prea puternic, fie artificial, fie natural. Si excesul de substante nutritive, in special fosfati si nitrati, incurajeaza inmultirea algelor, iar cand apa este verde, poti folosi algicide, dar solutia pe termen lung tine de controlul substantelor nutritive si al luminozitatii in exces.

Cum mentii sub control algele in acvariu

Apa tulbure alba in acvariu

Cand apa din acvariu este alba si laptoasa, problema este cauzata de o dezvoltare in exces a bacteriilor denitrificatoare, ce populeaza de obicei filtrul acvariului.

Situatia este de multe ori normala la acvariile noi, iar pentru a grabi migrarea bacteriilor in filtru, poti introduce putina mancare pentru pesti in acesta.

Bacteriile se pot inmulti excesiv si colora apa si atunci cand acvariul este suprapopulat, dar atunci cand pesti sau plante moarte nu sunt scoase din acvariu cat mai repede.

Apa tulbure galbena in acvariu

Cea mai putin neplacuta problema poate fi apa usor tulbure cu o coloratie galbena, ce seamana cu ceaiul de plante diluat. Coloratia este cauzata de cele mai multe ori de prezenta unor decoratiuni din lemn natural in acvariu.

Lemnul ce a fost introdus in acvariu fara sa fie tinut suficient in apa curgatoare elimina tanini si scade pH-ul apei din acvariu. Daca aspectul nu este foarte neplacut, nu ai motive sa scoti lemnul din acvariu: acesta poate intari sistemul imunitar al multor specii de pesti si poate chiar stimula reproducerea.

Daca nu ai lemn in acvariu si totusi apa este galbuie, problema este cauzata de dejectiile pestilor si se rezolva prin schimbari partiale de apa.

Apa tulbure gri in acvariu

Cand apa este aproape alb-gri, problema este cauzata de apa dura, ce contine o cantitate mai mare de minerale. Schimbarile de apa dese rezolva de obicei problema, insa folosirea unei ape prea dure in acvariu poate afecta sanatatea pestilor. Testeaza toti parametrii importanti ai apei: pH, kH si gH, pentru a te asigura ca le oferi pestilor conditii optime.

Apa tulbure cu multe particule in suspensie

Atunci cand descrierea acvariului tau nu corespunde situatiilor de mai sus, cea mai probabila cauza este incapacitatea filtrului de a curata corect acvariul. Hranirea excesiva a pestilor si suprapopularea acvariului agraveaza aceasta problema.

In cazul unui acvariu nou sau al unui substrat nou, este posibil ca substratul sa nu fi fost suficient de curat, iar problema se rezolva prin prin schimbari partiale a apei din acvariu si prin curatarea filtrului partilor accesibile ale filtrului.