Cateva dintre ele implica deplasarea unui numar atat de mare de fiinte pe distante atat de mari, incat sunt practic imposibil de ignorat. Iata cateva dintre speciile de animale care parcurg, in fiecare an, distante impresionante in timpul migratiilor.
Balenele
Sunt departe de a fi singurele mamifere marine care migreaza an de an, insa balenele sunt cu siguranta fruntase la capitolul distante strabatute. Mai precis, balenele gri si cele cu cocoasa sunt mamiferele care parcurg cele mai mari distante anual: primele, pana la 22.500 km, iar ultimele, pana la 25.000 km.
Ambele specii de balene calatoresc catre apele calde de la tropice in lunile de iarna, pentru a se imperechea si a da nastere urmasilor, dupa care, in timpul verii, se intorc in apele reci din Arctica sau Antarctica pentru a se hrani.
Fluturii Monarh
Poate ca dimensiunea lor nu depaseste cativa centimetri, dar fluturii Monarh - pe langa un colorit spectaculos - sunt insecte temerare si curajoase, ce parcurg distante de pana la 7.000 km - singurele astfel de vietati marunte care ii intrec la acest capitaol sunt libelulele! Bineinteles, data fiind speranta lor mica de viata, migratia fluturilor Monarh poate vedea nasterea si moartea a 3-4 generatii de insecte inainte de a ajunge la destinatie.
Broastele testoase
Broastele testoase parcurg si ele distante uriase in timpul migratiilor anuale. Potrivit expertilor, anumite specii de broasca testoasa, precum Dermochelys coriacea, strabat an de an distanta impresionanta, de peste 19.000 km, care separa Indonezia de SUA, in doar 647 de zile.
Trebuie spus, totodata, ca broastele testoase se numara printre necuvantatoarele care reusesc sa gaseasca intotdeauna drumul spre casa, catre plajele unde s-au nascut, pentru a se reproduce.
Libelulele
Libelulele mentionate anterior migreaza anual pe distante cuprinse intre 22.500 si 29.000 km, din India pana in insulele Maldive, Seychelles, Mozambic, Uganda si inapoi! La fel ca in cazul fluturilor Monarh, si aceasta deplasare de proportii implica 3-4 generatii de libelule.
S-ar parea ca libelulele se orienteaza in functie de... precipitatii. Astfel, migreaza catre India pentru a prinde sezonul musonic, dupa care calatoresc inspre estul si sudul Africii in timp util pentru a se lafai acolo pe durata anotimpului ploios!
Antilopele gnu
Antilopele gnu sunt personajele principale ale uneia dintre cele mai mari si impresionante migratii de animale din lume. Anual, aceste copitate strabat Africa, si nu o fac singure, ci insotite de circa 200.000 de zebre si vreo 500.000 de gazele, bineinteles cu pradatori feroce in coada!
Pasarile
La nivel mondial, exista aproximativ 1800 de specii de pasari migratoare. Dintre acestea, randunica arctica (Sterna paradisaea) este cea care strabate cea mai mare distanta in fiecare an, ce poate atinge 70.000 km.

Foto: wikimedia.org, washingtonpost.com, worldwildlife.org, zmescience.com, telegraph.co.uk, guim.co.uk, naturephoto-cz.com