animale.ro  »  Pesti  »  Info Pesti  »  Ingrijirea pestilor Xipho

Ingrijirea pestilor Xipho

1/1380
calendar_month 01 Mar 2013, 00:00
Este bine sa stii ca ai posibilitatea de a alege din mai multe varietati ale acestor pesti, cea mai intalnita si cunoscuta varietate fiind Wagtail Platy – Xipho de culoare rosie. Alte varietati sunt: Sunset Platy, Variatus Platy si Tuxedo Platy, acestia avand diferite culori.

Mediul de provenienta si caracteristici

Pesti Xipho pot fi intalniti in mediul lor natural in raurile din America Centrala de la Mexic pana in Guatemala.

Xipho este un peste de dimensiuni mici, lungimea totala a corpului acestuia fiind de 5-7 cm. Femelele sunt in general mai mari decat masculii. Speranta de viata a acestor pesti este de 2-3 ani.

Acvariul potrivit si intretinerea lui

Acvariul potrivit pentru pestii Xipho este indicat sa fie de capacitate mare, intrucat sunt pesti care prefera sa inoate in spatii largi si, in cazul in care nu au loc suficient, nu cresc la dimensiunile obisnuite (8-14 cm), ramanand mici. In cazul in care acvariile sunt mici, este destul de dificil de mentinut si echilibrul chimic necesar pestilor, din cauza acumularilor de fecale care se descompun, iar filtrele nu le pot face fata. Este indicat sa cumperi doua sau chiar trei femele pentru un singur mascul. In acest fel vei evita ca acesta sa alerge dupa o singura femela epuizand-o.

Daca ai 5-6 pesti Xipho, este indicat sa ai un acvariu de minim 30 de litri. La fiecare alti 2-3 pesti adaugati, capacitatea acvariului trebuie sa creasca cu alti 10 litri. Pentru confortul pestilor, temperatura apei trebuie sa fie cuprinsa intre valorile de 18-26 grade C. Acesti pesti prefera ape usor alcaline, cu un pH ridicat de aproximativ 8.0. De asemenea, pestii Xipho au nevoie de o filtrare usoara a apei, deoarece le plac apele calme.

Hrana

Pestii Xipho sunt pesti omnivori. Ei au nevoie de o hrana diversificata. Le poti da pestilor o hrana bazata pe fulgi sau granule special create pentru ei. In plus, este indicat ca, pe langa acestea, pestii Xipho sa beneficieze de hrana vie precum larve sau hrana congelata. Toate aceste varietati pot fi gasite in magazinele de specialitate.

Inmultirea

Pestii Xipho se inmultesc foarte usor in captivitate. Femelele cresc mai mari decat masculii, iar acestia se deosebesc de femele prin faptul ca au partea inferioara a cozii alungita, in forma de spada si pe burta, in locul unde s-ar fi aflat in mod normal inotatoare, au organul copulator, cilindric, translucid, la adulti ajungand la cca 1 cm lungime, numit gonopodiu.

Inmultirea este foarte usoara. Inainte cu 3-4 zile de data estimata, femela se va separa intr-un acvariu cu multe plante, cu apa bine filtrata si aerisita. In aceasta perioada femela va fi hranita cu hrana vie, variata. Dupa 2-3 nasteri, femela poate naste intre 100-250 de pui.

Pestele Xipho (Xiphophorus Helleri) face parte din familia Poeciliidae, ordinul Cyprinodontiforme, ca si Poecilia reticulata (Guppy), Molienisia sphenops (Molly) si Xiphophorus maculatus (Platy) si este nepretentios, extrem de adaptabil si rezistent.

Surse foto: aboutfishonline.com, topnews.in

Recomandari

Pet Vet

Astmul la pisici este o boala comuna, cronica a plamanilor, ce afecteaza caile respiratorii inferioare, incluzand brohiile si bronhiolele. Stapanii pi...

 
 
 

Quiz

este un test in care se pun intrebari pentru a afla ce animal esti!

 
Sondaj
Ce caracter al animalelor va place?