Cu toate acestea, exista o serie de aspecte si de reguli generale pe care orice posesor de pesti de acvariu le poate urmari pentru ca reproducerea sa fie una de succes.
Conditii de imperechere
Pentru ca procesul de imperechere a pestilor de acvariu sa reuseasca, exista cateva conditii pe care este recomandat sa le asiguri viitoarelor cupluri de pesti:
- Apa din acvariu trebuie sa fie curata, dar si sa aiba un pH, o temperatura si o compozitie adecvate (parametri variaza de la o specie la alta) pentru ca un mascul si o femela sa fie stimulati sa formeze un cuplu. Cu toate acestea, anumite specii de pesti se vor imperechea fara a avea nevoie de conditii speciale, prin urmare, este esential sa descoperi daca pestii pe care ii ai sunt pretentiosi sau nu.
- Mediul poate fi, de asemenea, important pentru o imperechere de succes. De pilda, anumite specii de pesti prefera sa isi depuna icrele in locuri ascunse; acest tip de locuri ar trebui amenajate in interiorul acvariului, in caz contrar, imperecherea este mai putin probabila. Anumite ciclide prefera imperecherea pe pietre plate. La fel de bine, anumite specii de pesti tetra vor prefera sa depuna icre pe frunzele plantelor din acvariu, aflate la suprafata apei.- Hrana este si ea foarte importanta. Poti stimula dorinta de imperechere la pestii de acvariu oferindu-le mancare de calitate, in special hrana vie, in perioada premergatoare reproducerii.
Tipuri de reproducere si comportamentul pestilor
Pestii pot depune icre sau pot da nastere unor pui vii. Spre exemplu, pestii Guppy, Xifo sau Molly dau nastere unor pestisori vii (alevini) si se imperecheaza cu usurinta. O femela de peste Guppy poate naste o data la 4-6 saptamani si aduce pe lume cate 30 de alevini o data. Incepatorii vor avea cel mai putin de furca cu acest tip de pesti.
Cu toate acestea, majoritatea pestilor vor depune icre. Odata depuse icrele, comportamentul pestilor va varia de la o specie la alta. Spre exemplu, exista pesti care isi imprastie icrele. Printre speciile care adopta un astfel de comportament se numara carasul auriu, pestii tetra si pestii zebra. Acestia imprastie spontan icrele in timp ce inoata in acvariu. In mediul natural, icrele ar fi duse de curenti, insa, in acvariu, risca sa fie mancate de pestii adulti care se lovesc de ele. In acest caz, se recomanda plasarea unor pietre rotunde pe fundul vasului, pe care icrele sa se poata depune. Dupa reproducere, parintii ar trebui scosi din acvariu si mutati intr-unul nou.
Anumite specii de pesti, in schimb, construiesc un cuib din pietris in care ascund icrele, in timp ce altii le depoziteaza pe frunze, pe o suprafata neteda sau intr-o pestera.
Dupa imperecherea propriu-zisa si fecundarea icrelor de catre mascul, urmeaza perioada de incubatie. Aceasta dureaza cateva zile, la finalul carora larvele vor rupe membrana ce le tine captive. In continuare, larvele se vor dezvolta pe o perioada cuprinsa intre cateva zile si cateva saptamani, in functie de specie, pana cand ating stadiul de alevini si, in cele din urma, de adulti.
Foto: best4aquariums.homestead.com, blogs.thatpetplace.com, funfishtank.com, whatafy.com