1. Daca n-ai vazut niciodata mai mult de un singur arici o data, nu te mira: desi adorabili, aricii sunt animale mai degraba solitare care formeaza cupluri doar in perioada imperecherii. De altfel, dupa imperechere, masculii isi parasesc pentru totdeauna femelele si nici ca se preocupa de soarta urmasilor!
2. Fiecare arici, oricat de mic ar fi el, are corpul ticsit cu 5000 pana la 7000 de tepi. Iar acestia sunt departe de a fi imobili! Cand se simte amenintat, ariciul isi foloseste muschii dorsali pentru a-si fixa tepii intr-o pozitie verticala si a parea, astfel, mai amenintator.
3. Chit ca aricii au devenit animale de companie tot mai raspandite in ultimii ani (cu precadere specia de arici african pitic), exista state in lume unde sunt considerati in continuare creaturi salbatice si, prin urmare, nu pot fi crescuti in casa - cel mult, in gradina, daca vrei sa ii ai aproape. De pilda, statele americane Arizona, California, Georgia, Hawaii, Maine, Pennsylvania si New York interzic cresterea aricilor ca animale de casa!
4. Exista 17 specii distincte de arici, native in Africa, Europa si Asia. Continentul american se bucura de arici doar gratie importurilor, la fel si Australia si Noua Zeelanda.
5. Aricii n-au privirea tocmai agera, insa compenseaza printr-un simt al auzului si al mirosului foarte bine dezvoltate. In orice caz, vederea lor este perfect adaptata stilului de viata, tinand cont de faptul ca aricii sunt animale nocturne.
6. Spre deosebire de tepii care acopera trupul porcului spinos, cei ai ariciului nu sunt toxici. De altfel, sunt mai degraba goi pe dinauntru, fiind astfel construiti incat, desi usori, sa fie foarte puternici.
7. Trupul unui singur arici poate "gazdui" pana la 500 de purici. Insa vorbim despre specia Archaepsylla erinacei, care pisca doar aricii, nu si oamenii.
8. Cand sunt stimulati de un miros sau un gust puternic, aricii au un obicei ciudat, si anume acela de a-si acoperi trupul cu... saliva. De ce fac asta, ramane un mister.
9. Exista specii de arici, cu precadere acelea din climatele reci, care hiberneaza. Insa, contrar a ceea ce ai putea crede, arici nu dorm, ci intra intr-o stare de amorteala care le permite sa isi conserve energia, prin incetinirea metabolismului si scaderea temperaturii corporale, o metoda care ii fereste si de consecintele neplacute ale gerului aspru al iernii.
10. Daca ti-e frica de serpii din gradina, asigura-te ca ai un arici prin preajma. Nu de alta, dar ariciul este imun la veninul acestor reptile si, de multe ori, se infrupta cu pofta din aceste animale - adesea, la finele unei lupte din care, evident, iese castigator.
Foto: chicagonow.com, express.co.uk, hedgehogsaspets.com, hdwallpapersearly.com, Fergus Gill scottishnaturephotography.com