Saprolegniaza la pestii de acvariu
1/1177
label Info Pesti autorenew 26 Iun 2014, 00:00
Saprolegniaza se dezvolta de multe ori ca infectie secundara, in urma unei traume sau atunci cand organismul pestelui este slabit. Daca pestele nu beneficiaza de o calitate buna a apei sau de suficient spatiu in acvariu, mucegaiul se poate dezvolta insa fara vreo alta complicatie.

Boala poate afecta pestii de acvariu, dar si icrele depuse, indiferent daca au fost fecundate sau nu. Mucegaiul apare mai intai la nivelul solzilor, dar se poate extinde rapid la inotatoare, branhii, ochi si organe interne.

Conditiile de mediu pentru pestii de acvariu

Simptomele asociate cu saprolegniaza

Chiar daca nu este de obicei fatala, infectia cu Saproligna se raspandeste rapid, iar distrugerea integritatii tegumentului expune pestele si la alte infectii care il pot ucide.

Saprolegniaza apare sub forma de pasla alba sau gri pe suprafata corpului pestelui, cu textura de vata. Culoarea se poate schimba in maro sau verde in cazul pestilor care nu primesc tratamentul corect.

Saprolegnia afecteaza si icrele depuse de pesti, mai intai pe cele infertile. In lipsa unui tratament pentru apa din intregul acvariu, problema se raspandeste si la icrele fertile.

Atunci cand imbolnaveste pestii aparent sanatosi, saprolegniaza penetreaza doar tesuturile superficiale, dar combinata cu alte afectiuni poate progresa catre organele vitale si poate ucide pestele.



Tratamentul corect pentru saprolegniaza la pestii de acvariu

Solutia cea mai des folosita pentru tratamentul saprolegniazei sunt baile de scurta durata cu verde de malachit. Pestii infectati se scot din acvariu si se introduc pentru 10-20 minute intr-o solutie de verde de malachit (100 mg la litru de apa). Dupa baile scurte pe aplica pe leziuni pasta de permanganat de potasiu sau alte creme speciale, rezistente la apa.

Se pot utiliza si bai de lunga durata, intr-un acvariu de carantina. Concentratia recomandata pentru verdele de malachit este 0,1 mg la litru de apa, iar solutia trebuie sa contina si putina sare de bucatarie neiodata, maxim 5 g la litru de apa. In cazul bailor lungi, tratamentul initial se repeta de inca doua ori, cu pauza de trei zile intre fiecare baie.

Cresterea concentratiei de sare direct in acvariu poate fi o solutie pentru pestii rezistenti la apa mai sarata. O alta alternativa de tratament vizeaza peroxidul de higrogen, introdus direct in acvariu: 2 mg de solutie de concentratie 3% la fiecare 3 litri de apa.



Prevenirea infectiei cu Saprolegnia

Cea mai sigura cale de a preveni infectia cu Saprolignia este asigurarea unui acvariu curat si al unui mediu de viata lipsit de stres si aglomerare pentru pesti. Temperatura scazuta a apei poate favoriza dezvoltarea bolii.

Mucegaiul nu poate fi eliminat complet din apa, motiv pentru care se recomanda prevenirea infectiilor prin mentinerea sanatatii pestilor si prin eliminarea rapida a parazitilor care pot afecta pestii de acvariu.

Sursa foto: Sheknows.com, Practicalfishkeeping.co.uk, Aquaticquotient.com, Thegab.org

Quiz
Animalul mitologic potrivit

Daca parcurgi acest quiz vei afla ce animal mitologic salasluieste in sufletul tau.

Sondaj

Influenta animalelor asupra copiilor