Boala ficatului gras
label Boli Pisici autorenew 08 Ian 2025, 21:33

Hepatosteatoza la feline este un sindrom potential letal cauzat de acumularea excesiva de lipide in celulele ficatului si duce la insuficienta hepatica sau colaps.

Nume medical:
Hepatosteatoza

Semnalmente:
Anorexie (pierderea apetitului), pierdere in greutate, icter (decolorare spre galbui a pielii).

Incidenta:
Desi nu este cunoscuta incidenta exacta, hepatosteatoza este cea mai comuna boala a ficatului la pisici in America de Nord.

Semne Medicale:
Voma

Cauze:
Boli hepatice, anorexie

Tratament acasa:
Pisicile cu hepatosteatoza rareori se recupereaza complet numai cu ingrijire la domiciliu. Se poate incerca incurajarea consumului de hrana prin oferirea de mancaruri tentante pisicilor supraponderale sau obeze anorexice pentru a ajuta la prevenirea hepatosteatozei. Pisicile care au primit ingrijiri medicale trebuie sa consume mancare de buna calitate, iar consumul de hrana trebuie monitorizat indeaproape.

Tratament medical:
Majoritatea pisicilor cu hepatosteatoza vor avea nevoie de interventie medicala agresiva. Analize de sange pentru a masura valorile enzimelor hepatice, capacitatea de coagulare, electroliti serici si alti parametri necesari pentru diagnosticare. Este recomandata adesea si o biopsie hepatica pentru a confirma diagnosticul prezumptiv si a elimina alte posibile cauze ale colapsului hepatic. Pot fi recomandate si teste clasice ca radiografiile si ecografiile.

Tratament recomandat:
Pisicile grav afectate pot necesita terapie, inclusiv fluide intravenos, vitamina K-1 (importanta pentru producerea de factori coagulanti), transfuzii de sange si suport nutritional.

Documentatie:
Mortalitatea la pisicile cu hepatosteatoza variaza intre 15% si 40%. Pisicile care sufera si de alte boli pot avea un prognostic mai slab.