Diabetul felin este o boala endocrina comuna a pisicilor. Simptomele uzuale sunt setea crescuta, urinare crescuta si pierdere in greutate in ciuda unui apetit crescut. Aceste simptome sunt rezultate ale incapacitatii organismului pisicii de a procesa glucoza. Aceasta afectiune duce la declinul treptat al starii de sanatate a pisicii si, ne tratata, va duce la decesul pisicii
Semnalmente:
Sete accentuata, urinare in cantitati crescute si apetit crescut asociat cu pierdere in greutate.
Incidenta:
Incidenta diabetului felin variaza de la 1 din 500 de exemplare, pana la 1 din 100 de exemplare. Obezitatea este un factor favorizant.
Raspandire:
Nu este cunoscuta o anumita distributie geografica pentru diabetul felin.
Semne Medicale:
Stare proasta a robei din cauza lipsei de auto-toaletare, neuropatii periferice, mai ales pe trenul posterior unde se poate observa o postura plantigrada(pisica merge cu jaretele atingand pamantul).
Cauze:
Pancreasul este incapabil sa secrete insulina si/ sau tesuturile nu pot raspunde corespunzator la insulina.
Diagnostic:
Stres, hiperadrenocorticism (sindromul Cushing), acromegalie (hormon de crestere in exces ceea ce duce la cresterea in exces a membrelor), cancer pancreatic, terapie medicamentoasa (glucocorticoizi).
Tratament acasa:
Ingrijirea corespunzatoare la domiciliu consta in schimbarea dietei si in administrarea zilnica a unei forme de insulina. Sunt recomandate dietele bogate in proteine si cu un continut mai scazut de carbohidrati. Insulina este folosita pentru a tine sub control glucoza din sangele pisicii.
Tratament medical:
Dupa diagnosticare, medicul veterinar va prescrie insulina si schimbarea dietei. Starea pisicii va trebui reevaluata o data pe saptamana timp de aproximativ o luna de la inceperea tratamentului cu insulina. La fiecare vizita, pisica va trebui sa fie internata o zi, pentru a obtine serii de masuratori ale glucozei din sange. In functie de aceste masuratori, veterinarul poate schimba tipul sau doza de insulina.
Tratament masuri:
Daca o pisica prezinta simptome de diabet, ea trebuie sa fie examinata de un medic veterinary. Acesta si stapanul pisicii trebuie sa colaboreze strans pentru a oferi pisicii cel mai bun tratament si cea mai buna ingrijire.
Tratament recomandat:
Schimbarea dietei si administrarea zilnica a unui tip de insulina, numai la recomandarea si sub stricta supraveghere a medicului veterinar.
Documentatie:
Prognosticul pentru o pisica diabetica depinde de masura in care stapanul se dedica tratarii afectiunii, de comunicarea intre medicul veterinar si stapan si de un bun control al glucozei din sange prin dieta si administrarea de insulina. Ingrijirea corespunzatoare poate oferi unei pisici diabetice o viata relativ normala.
Diabet
label Boli Pisici calendar_month 08 Ian 2025, 21:19 autorenew 08 Ian 2025, 21:19 history_edu animale.ro
Noutati
![Cele mai stresate animale: cauze, factori si cum sa le ajutam sa fie mai fericite](https://imgs.animale.ro/240/3/3574.jpg)
![Top 5 parcuri naturale din Romania unde poti observa animalele in mediul lor natural](https://imgs.animale.ro/240/3/3572.jpg)
![Animalele de companie in combaterea depresiei: Studiile recente si impactul lor asupra sanatatii mintale](https://imgs.animale.ro/240/3/3571.jpg)
![Cainii care detecteaza scurgerile din retelele de apa potabila](https://imgs.animale.ro/240/3/3570.jpg)
![Superstitiile despre pisici: noroc, ghinion si mister](https://imgs.animale.ro/240/3/3568.jpg)
Quiz Ce tip de rozator ti ar trebui?
Parcurgi acest quiz pentru a afla ce rozator ti-ar place si lai iubi.Este util deoarece daca nu esti hotarat ce rozator sa iti cumperi te ajuta noi!!!...