Infestatia cu purici este o afectiune comuna la pisici, in mod special la cele ce traiesc in case cu mai multe animale sau la cele care traiesc in aer liber. Aceasta afectiune poate avea consecinte serioase asupra sanatatii. Sunt disponibile multe produse sigure si eficiente pentru prevenirea si tratarea infestatiei cu purici.
Semnalmente:
Prurit (mancarimi) manifestat prin lins, muscat si scarpint (adesea asociat cu alergie la purici sau hipersensibilitate la muscaturile de purice), alopecie (pierderea parului), eritem (inrosirea pielii), dermatita militara (umflaturi mici si rosii pe piele cauzate de inflamatie).
Incidenta:
Ctenocephalides felis (puricele pisicii) este responsabil de 97% din infestatiile cu purici la pisica, dar incidenta totala nu este cunoscuta. infestatia cu purici este unul dintre motivele comune care fac ca pisicile sa ajunga la veterinar.
Raspandire:
Umiditatea relativa este cel mai important factor in supravietuirea puricilor. Temperaturile intre 20 si 30 de grade Celsius cu o umiditate relativa cu putin sub 70% sunt ideale. Temperaturile joase (sub 0 grade celsius), precum si climatele foarte calde si uscate sunt mai putin favorabile pentru dezvoltarea puricilor.
Semne Medicale:
Presenta segmentelor de tenie (boabe de orez sau seminte de susan) sub coada, in jurul anusului sau in fecale, anemie (pierdere de sange), muscaturi de purici la oamenii din casele cu animale puternic infestate, alte simptome mai putin commune dar legate de bolile transmise prin muscaturile de purici.
Cauze:
Ctenocephalides felis (puricele pisicii), Ctenocephalides canis (puricele cainelui), Echidnophaga gallinacea (puricele pasarilor), Pulex irritans (puricele omului)
Diagnostic:
Dermatita alergica, alti paraziti externi, viermi inelati (infectie fungica), infectii bacteriene.
Tratament acasa:
Daca este diagnosticata o infestatie cu purici, aspirati meticulous mediul si aruncati sacul aspiratorului. Asternutul pisicii trebuie spalat sau inlocuit. Spreiurile cu pesticide sunt cele mai eficiente deoarece petrund si in crapaturi.
E important sa cititi eticheteloe tuturor produselor sis a va consultati cu medicum veterinary, deoarece unele produse dauneaza pisicilor. Produsele de tip Spot-on, spraiurile si pudrele omoara ouale, larvele si adultii.
Tratament medical:
Un medic veterinar poate prescrie un tratament eficient si sigur pentru pisica. Toate animalele din casa care au venit in contact cu pisica infestata trebuie tratate.
Tratament recomandat:
Diagnosticarea si dezvoltarea unui plan de tratament trebuie sa fie realizate de catre medicul veterinar. Produsele trebuie folosite la indicatiile veterinarului atunci cand tratati animale tinere, varstnice, bolnave sau slabite.
Documentatie:
Cu tratament adecvat, pisicile se vor vindeca complet. Folosirea preventiva, de rutina, a produselor pentru controlul puricilor la feline va ajuta la prevenirea re-infestarii.
Infestarea cu purici
label Boli Pisici calendar_month 08 Ian 2025, 21:43 autorenew 08 Ian 2025, 21:43 history_edu animale.ro
Noutati