Leucemie virala
label Boli Pisici autorenew 08 Ian 2025, 22:37

Leucemia virala feline este o boala virala a pisicilor domestice care reduce drastic functia imuna si cauzeaza unele tipuri de cancer. Este cauzata de un retrovirus pe care pisicile il elimina in cantitati ridicate prin saliva si secretiile nazale, dar este prezenta si in urina, fecale si in laptele pisicilor infectate. Transferul de la pisica la pisica se poate face prin rani de muscare si, rareori, prin impartirea litierelor si a vaselor de hrana si apa. Poate fi transmisa si prin placenta si lapte.

Nume medical:
Retrovirus

Semnalmente:
Pierderea apetitului, anemie, scadere in greutate, diaree persistenta, noduli limfatici mariti, febra, inflamarea gingiilor (gingivita) si a cavitatii bucale (stomatita), infectii ale pielii, ale vezicii urinare si ale cailor respiratorii superioare. Pierderea apetitului, anemie, scadere in greutate, diaree persistenta, noduli limfatici mariti, febra, inflamarea gingiilor (gingivita) si a cavitatii bucale (stomatita), infectii ale pielii, ale vezicii urinare si ale cailor respiratorii superioare.

Incidenta:
Incidenta variaza mult in functie de varsta, starea de sanatate, mediul si stilul de viata al pisicilor. Se estimeaza ca 2-3% dintre pisicile aparent sanatoase sunt infectate cu acest virus.

Raspandire:
In intreaga lume.

Semne Medicale:
Infectii cronice, recidivante, Icter(o ingalbenire a pielii, a albului ochilor, mucoaselor speficiale si a lichidelor corporale din cauza perderii functiilor hepatice), Neuropatii (atacuri cerebrale, paralizie, orbire, schimbari de comportament, pierderea echilibrului), Cancer, Boli oculare (anisocorie - pupile inegale), Avorturi spontane sau alte tulburari de reproductie

Cauze:
Retrovirus (Gammaretrovirus genus)

Diagnostic:
Virusul imunodeficitar felin, alte infectii (bacteriene, parazitare, virale sau fungice), boli canceroasa non-virale.

Tratament acasa:
Administrati intotdeauna medicamentele asa cum au fost prescrise de medicul veterinar. Dati pisicii numai hrana de inalta calitate si programati vizite regulate de monitorizare la veterinar. Izolati pisicile infectate de cele neinfectate. Vaccinati pisicile neinfectate.

Tratament medical:
Se fac analize de sange si urina complete. Diagnosticul se pune in urma testelor imunologice ELISA sai IFA, coroborat cu o anamneza completa si riguros efectuata. Se va institui un plan de tratament de catre medicul veterinar.

Daca exista un diagnostic imunologic pozitiv, dar fara simptome, e posibil ca tratamentul sa nu fie necesar. In general tratamentul este unul de sustinere - fluide, antibiotice, antivirale, antiparazitare atunci cand e cazul - sau tratamentul specific al bolilor care se pot instala pe fondul imunosupresiei date de leucemia virala.

Tratament recomandat:
Tratamentul se concentreaza pe diminuarea durerii si a discomfortului. Vaccinurile pot proteja impotriva virusului insa niciunul nu e 100% eficient. Se recomanda a fi vaccinate pisicile crescute afara, pisicile de spectacol si cele din case cu mai multe pisici.

Documentatie:
70% dintre pisicile infectate dezvolta imunitate si pot trai o viata normala. Unele pisici cu imunitate initiala se pot imbolnavi luni mai tarziu, cand sunt stresate sau cand li se administreaza medicamente imunosupresive. Pisicile cu boli grave au prognostic mai slab.