Obezitatea felina este o problema comuna, dar inca slab recunoscuta, in ciuda gravelor consecinte asupra sanatatii. Unele dintre aceste consecinte includ boli respiratorii, locomotorii si urinare, cat si activitate scazuta, blana neingrijita si diabet zaharat.
Semnalmente:
Dificultate in a palpa coastele pisicii, fara talie vizibila, zona abdominala rotunda cu pernite de grasime proeminente, depozite de grasime pe spate de la mijloc in jos, pot exista depozite de grasime pe fata si membre.
Incidenta:
Intre 25% si 30% dintre pisicile aduse la veterinar sunt supraponderale sau obeze.
Raspandire:
Nu este cunoscuta o anumita distributie geografica pentru obezitatea la pisici.
Semne Medicale:
Activitate scazuta, blana neaspectuoasa (mata, grasa), modificari ale mersului, intoleranta la caldura, diabet zaharat (simptomele includ sete si urinare accentuate, scaderea masei musculare, voma si letargie), dispnee (dificultati in respiratie), boala ficatului gras (piele galbuie, apetit scazut si letargie), afectiuni ale tractului urinar (urinare neobisnuita, urinare cu sange, urinare frecventa).
Cauze:
Consum excesiv de calorii, prea putine calorii consumate prin activitate fizica si exercitiu, necesar scazut de energie dupa sterilizare, acceptarea culturala a pisicilor supraponderale si obese.
Diagnostic:
Hiperadrenocorticism (sindromul Cushing)
Tratament acasa:
Avand in vedere ca principala cauza a obezitatii este lipsa exercitiului fizic, scaderea in greutate presupune implicare din partea proprietarului pentru ca pisica sa foloseasca mai multe calorii decat consuma. Jucariile, recompensele si puzzle-urile alimentare pot imbogati mediul de viata al pisicii. De asemenea, e mai probabil ca pisicile sa se joace cu jucarii daca se implica si stapanii. Ar trebui sa i se masoare cu strictete tainurile si, in case cu mai multe pisici, cea obeza trebuie hranita separat. Este important ca toti membri familiei sa inteleaga si sa respecte planul.
Tratament medical:
Un medic veterinar poate concepe un scor al conditiei fizice, un mod de a estima cata grasime contine un corp de o anumita marime, independent de greutatea sa. Analizele de sange si urina pot indica prezenta unor boli asociate. Medicul poate calcula necesarul caloric al pisicii si poate concepe un plan de dieta.
Tratament masuri:
O dieta cu un continut mai mare de proteina si foarte scazut de carbohidrati ajuta la pierderea in greutate pentru pisicile obeze si mentinerea greutatii pentru cele cu o greutate normala. Impartirea hranei zilnice in portii cantarite pentru a preveni ingrasarea prin suprahranire.
Tratament recomandat:
Pisica ar trebui dusa initial la medic pentru a cerceta daca nu exista alte afectiuni asociate si pentru a recomanda o dieta potrivita. Ulterior, ar trebui facute vizite frecvente la veterinar pentru a monitoriza progresele.
Documentatie:
Cu indrumare medicala in ceea ce priveste caloriile si dieta, obezitatea felina poate fi tratata cu succes, intelegand ca adesea necesita timp indelungat.
Obezitate
label Boli Pisici calendar_month 08 Ian 2025, 22:49 autorenew 08 Ian 2025, 22:49 history_edu animale.ro
Noutati