Pesta
label Boli Pisici autorenew 08 Ian 2025, 23:03

Pesta felina este cauzata de infectia cu bacteria Yersinia pestis. Este o bacterie foarte contagioasa si este zoonotica, adica poate fi transmisa oamenilor. Principalii purtatori ai bolii sunt rozatoarele salbatice. Boala se transmite prin intermediul puricilor care au muscat rozatoare infectate, prin contact direct cu animale infectate si prin secretii nazale la pisicile care au forma respiratorie (pulmonara). Exista 3 forme ale acestei boli - cea bubonica, cea septicemica si cea pulmonara. Cea bubonica se manifesta prin marirea nodulilor limfatici, in special in jurul capului. Forma septicemica poate cauza colaps si moarte subita, iar cea pulmonara cauzeaza dificultati in respiratie si alte semne respiratorii.

Nume comun:
Ciuma bubonica, Moartea neagra

Nume medical:
Yersinia pestis

Semnalmente:
Febra mare, limfadenopatie (limfocentrii mariti in volum), limfocentrii cu abcese (infectati), purulenti, colaps, soc (septic), pneumonie, moarte subita

Incidenta:
Nu este cunoscuta.

Semne Medicale:
Anorexie, letargie, depresie, dezhidratare, respiratie dificile, secretii nazale.

Cauze:
Infectie cu Yersinia pestis

Diagnostic:
Abces al unei rani cauzate de muscatura, infectie bacteriana sistemica, limfom, tularemia, panleucopenia

Tratament acasa:
In zonele afectate de pesta, orice pisica ce manifesta semne de pneumonie sau care are nodulii limfatici mariti, trebuie dusa de urgenta la veterinar din cauza posibilitatii transmiterii bolii la oameni si a evolutiei rapide a bolii. Nu exista tratament adecvat la domiciliu pentru pesta felina.

Tratament medical:
Daca exista mari suspiciuni de pesta feline, tratamentul cu antibiotice trebuie inceput imediat deoarece boala evolueaza rapid. Animalele afectate trebuie sa fie spitalizate si izolate din cauza naturii contagioase a bolii. Trebuie sa fie folosite halate, manusi si masti cand este manevrat animalul. Abcesele nodulilor limfatici pot fi drenate si stoarse de continut. Trebuie facute radiografii toracice tuturor animalelor suspectate a suferi de forma pulmonara pentru a evalua eventuale semne de pneumonie. Daca animalul manifesta dificultati in respiratie, poate fi necesara suplimentarea oxigenului. Cazurile de pesta trebuie raportate.

Tratament masuri:
Oamenii expusi la animale cu suspiciune de pesta trebuie sa consulte imediat medicul. Pisicile din zonele unde pesta este endemica ar trebui sa fie tinute in casa si trebuie deparazitate extern cu regularitate.

Tratament recomandat:
Tratamentul este pe baza de antibiotice. Animalele afectate trebuie sa fie spitalizate si izolate din cauza naturii contagioase a bolii. Abcesele nodulilor limfatici pot fi drenate si stoarse de continut.

Documentatie:
Mortalitatea la pisicile afectate este in jur de 50%. Prognosticul este mai bun cu tratament agresiv, inceput timpuriu, in mod special la forma bubonica. Pisicile cu forma septicemica sau pulmonara au un prognostic mai slab decat cele cu forma bubonica.