Sezonul cald este perioada în care felinele noastre dragi pot lua purici, iar în anii secetoși probabilitatea ca pisicile de apartament să se pricopsească cu purici este mult mai mare.
Iată care sunt modurile în care o pisică de interior poate lua purici:
1. Un alt animal aduce purici în casă
Dacă ai un câine, chiar dacă acesta primește constant deparazitare externă și internă, poate aduce purici în casă, iar aceștia vor ajunge apoi în blănița pisicii, unde pot sta liniștiți dacă aceasta nu este deparazitată.
Cele mai multe produse împotriva puricilor și căpușelor au nevoie de ceva timp pentru a omorî paraziții. Prin urmare, puricii pot sări de pe câine și pot ajunge pe pisică.
2. Chiar tu aduci puricii, pe haine
Migrația puricilor nu se limitează doar la alte animale. Chiar tu, sau musafirii, puteți aduce purici în casă, pe haine. Puricii pot sări pe distanțe uriașe. Este foarte ușor ca aceștia să sară pe haine, fără ca măcar să-i detectezi. Puricii vor ajunge în cele din urmă pe pisică, unde se simt în siguranță.
3. Pisica poate lua purici în timpul vizitei la veterinar
Pisicile de apartament pot lua purici în timpul vizitelor la veterinar. Aici ajung multe animale, unele abandonate sau salvate de pe strada, dar și câini de apartament infectați cu purici.
Cum poți feri pisca de purici
Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să previi problema. Prin urmare, dacă ai un câine sau un alt animal pe care îl scoți la plimbare, este important ca pisica să primească preventiv picături antipurici regulat, conform inscripțiilor de pe ambalajul celor pe care le folosești. De asemenea, este important să verifici regulat animalele de purici și căpușe.
De ce este important ca pisica să primească preventiv tratament antipurici? Deoarece o singura femela de purice care ajunge pe pisica poate depune până la 50 de ouă pe zi. Astfel, pisica se va umple rapid de purici, până ca tu să apuci să observi că aceasta are o problemă.
Ce trebuie să faci în momentul în care observi că pisica are purici?
În primul rând, dacă aceasta nu a primit tratament preventiv, este important să i se facă o deparazitare internă și externă. Acest lucru presupune fie administrarea tratamentelor acasă, dacă știi dozele necesare în funcție de vârsta și greutatea animalului, fie o vizită la veterinar pentru efectuarea tratamentului.
Atenție! Nu folosi niciodată pe pisici produse care sunt etichetate doar pentru câini. Unele substanțe chimice (de exemplu, permetrinele) nu sunt sigure pentru a fi utilizate pe pisici. Este important să folosești doar produse recomandate pisicilor, în doza corectă.
Cele mai eficiente produse de combatere a puricilor vor conține un adulticid (un produs care ucide puricii adulți înainte ca aceștia să poată depune ouă) sau un regulator de creștere a insectelor (IGR) care sterilizează ouăle de purici și împiedică puricii imaturi să crească și să se reproducă.
Cere sfatul medicului veterinar
Sănătatea animalului este foarte importantă. Puricii pot transmite boli și paraziți pisicii. Dacă observi că aceasta nu se simte bine, sau i-au administrat pastila de deparazitare internă și a început să aibă diaree, este important să consulți medicul veterinar. Acesta, în urma unor analize, poate determina care este tratamentul benefic pentru animalul de companie.
Iar dacă nu ai timp sau nu te poți deplasa la medicul veterinar, poți apela la un cabinet veterinar deplasari la domiciliu. Un medic va veni acasă și va evalua animalul la fel cum se întâmplă dacă ai merge la medicul veterinar.
De asemenea, este important ca în momentul în care ai un animal de companie să fii pregătit pentru situații de urgență și să ai la îndemână un contact de la un serviciu de ambulanta veterinara. Astfel, în orice zi și la orice oră medicii de la ambulanța se vor deplasa la domiciliu și vor evalua animalul, îi vor administra tratamentul, iar dacă este necesar, îl vor trasporta la clinica pentru tratament și investigații amănunțite.