Cele mai interesante specii de soparle din lume

1/1747
label Diverse autorenew 21 Iul 2014, 00:00
Si, desi nu sunt neaparat dragalase, anumite specii devin indragite animale de companie. In continuare, te invitam sa le descoperi nu pe cele mai populare, ci pe cele mai interesante, de-a dreptul bizare, specii de soparle din lume!

1. Dragonul de Komodo

Cea mai mare specie de soparla din lume, dragonul de Komodo (Varanus Komodensis) pare o creatura desprinsa mai degraba din cosmaruri decat o vietuitoare a Terrei! Nativa in insulele indoneziene Komodo, Rinca, Flores, Gili Motang si Padar, aceasta specie este periculoasa nu doar prin prisma dimensiunilor sale, ci si din cauza muscaturii veninoase.

De parca nu era suficient, trebuie spus ca alimentatia dragonului de Komodo consta, in mare parte, din caprioare si alte mamifere.

2. Soparla-cartita

Bizara este si soparla-cartita (Bipes Biporus), o reptila cu aspect de... vierme. Cu trupul lung, rozaliu si alunecos, soparla-cartita este singura reprezentanta a grupului Amphisbaenia careia evolutia i-a oferit si membre. Membrele posterioare sunt mici, insa bine dezvoltate si, spre deosebire de majoritatea reptilelor, sunt prevazute cu cinci degete fiecare.

Asa cum ii sugereaza si numele, soparla-cartita isi duce traiul ascunsa in maruntaiele pamantului in cea mai mare parte a timpului. Singurele ocazii cand poate fi zarita sunt dupa lasarea intunericului si in urma ploilor abundente.

3. Soparla Gila

Lunga si indesata, soparla Gila (Heloderma suspectum) se remarca atat prin coloritul sau si trupul solzos, cat si prin faptul ca este veninoasa. Prefera traiul in regiunile aride, fiind nativa in sud-vestul SUA si in zona de nord-vest a Mexicului.

Este o soparla nocturna, procurandu-si hrana dupa lasarea noptii. Alimentatia sa este alcatuita in principal din oua de pasari, nevertebrate de mici dimensiuni si reptile, pe care le imobilizeaza gratie veninului eliminat prin muscatura, cu efect neurotoxic.

2967.jpg

4. Iguana de mare

Iguana de mare (Amblyrhynchus Cristatus) nu atrage atentia neaparat printr-un aspect iesit din comun, ci mai degraba datorita stilului de viata. Mai precis, adora apa si isi petrece o mare parte din timp balacindu-se in cautare de hrana, in special alge, chiar si la adancimi de 9 metri!

Este intalnita in insulele Galapagos si este considerata specie vulnerabila.
2968.jpg
http://www.biopix.com/photos/gdr-amblyrhynchus-cristatus-02298.jpg

5. Diavolul tepos

Daca iguana de mare impresiona datorita stilului de viata inedit, diavolul tepos (Moloch Horridus) atrage atentia gratie infatisarii sale speciale. Aceasta soparla, ale carei dimensiuni nu depasesc 20 cm, este acoperita in intregime de solzi ascutiti, carora li se adauga un colorit spectaculos.

Desi poate pare infricosator (nici numele nu il ajuta prea mult), diavolul tepos este inofensiv. De altfel, este chiar dragalas, miscandu-si codita ca un catelus atunci cand se deplaseaza!

Foto: earthtimes.org, pamudurthi.blogspot.com, savenaturesavehuman.blogspot.com, biopix.com, wikimedia.org, photoity.com