Cele doua tipuri de artrita intalnite cel mai des la pisici sunt artrita septica, cauzata de o infectie bacteriana, sau artrita degenerativa (osteoartrita) care apare odata cu inaintarea in varsta a animalului.
Pentru ca pisica sa-si pastreze mobilitatea cat mai multa vreme, este important sa obtii un diagnostic la timp si sa te asigura ca animalul primeste toate ingrijirile necesare, de la tratamentul medicamentos pana la fizioterapie.
Pisica are alergie: Cum descoperi si tratezi alergiile pisicilor

Simptome ale artritei la pisici
Artrita septica afecteaza de obicei o incheietura, dar se poate extinde si la nivelul unul membru. Simptomele includ febra, dureri, letargie, pierderea apetitului si umflarea incheiturii.
In cazul osteoartritei, care afecteaza articulatii multiple, simptomele includ o reducere generala a mobilitatii, instabilitate a incheieturilor si schimbarea mersului datorita membrelor afectate. Acest tip de artrita poate fi ciclic, iar diferite incheieturi ale pisicii pot fi afectate in momente diferite.
Cand pisica sufera de oricare dintre tipurile de artrita, poate schiopata, isi poate reduce activitatea fizica si isi poate ingriji blana mai putin.
Cauze pentru instalarea artritei la pisici
Artrita septica este cauzata de introducerea unui organism patogen in articulatiile pisicii, lucru ce se poate produce dupa o trauma sau dupa o interventie chirurgicala. Infectiile bacteriene netratate pot migra la incheieturi de la alte organe, iar infectia poate porni chiar si de la o muscatura.
Artrita degenerativa afecteaza de obicei incheieturile pisicii chiar inainte de aparitia primelor simptome. Mobilitatea redusa este cauzata de o problema autoimuna, ce atrage anticorpii catre colagenul incheieturilor.
Osteoartrita apare mai des la pisicile care sunt infectate cu virusul leucemiei feline si poate fi legata si de alte probleme de sanatate, de la periodontoza pana la infectii ale urechii cauzate de ciuperci.
Tratamentul de artrita la pisici
In afara de consultarea pisicii pentru a evidentia simptomele, medicul veterinar poate avea nevoie sa ia probe de sange si probe din lichidul din articulatiile pisicii, iar in multe cazuri sunt necesare si radiografii pentru stabilirea diagnosticului.
Pentru artrita septica, medicul veterinar poate prescrie tratament medicamentos, alaturi de ingrijiri suplimentare cu comprese calde si reci pentru articulatiile inflamate. Poate fi necesara chiar introducerea unui cateter in articulatia pisicii, pentru analiza lichidului din incheieturi timp ce mai multe zile.
In cazul osteoartritei, tratamentul recomandat tine de fizioterapie. Exercitiile speciale si masajul incheieturilor pot ameliora simptomele pisicii, iar in cazurile mai grave pot fi necesare chiar bandaje sau atele.
Daca pisica este supraponderala, medicul veterinar recomanda un regim de slabire pentru ca incheieturile afectate sa fie supuse unei presiuni mai mici, iar viata pisicii poate fi usurata cu instalarea unor scari speciale, care o ajuta sa sara mai putin, solicitand mai putin incheieturile afectate de artrita.
Sursa foto: Petstairz.com, Royalcityanimalhospital.blogspot.com, Ocregister.com, Drernieward.com