Tot ce trebuie sa facem este sa observam, o perioada, modul in care pisica se manifesta in diverse situatii.
Cand coada este tinuta in sus si este dreapta, in timp ce pisica se misca pe teritoriul sau, aceasta exprima incredere si multumire. Coada tinuta in sus arata ca pisica este fericita si e dispusa sa fie prietenoasa cu cei din jur. Daca varful cozii este putin indoit, e un moment special, iar pisica este entuziasmata.
Coada indoita a pisicii, in forma de semn de intrebare, semnaleaza ca aceasta vrea sa se joace. Cand vedeti ca pisica are coada indoita, e cazul sa lasati treburile casnice si sa ii acordati putina atentie.
Coada tinuta in jos, catre pamant, este un semnal de avertizare. De obicei, cand pisica isi tine coada spre pamant, este intr-o dispozitie proasta si poate fi agresiva. Cu toate acestea, la unele rase precum pisicile persane, coada poate fi tinuta in jos fara un motiv anume.
Coada ascunsa sub corp este un semnal de frica sau poate fi un semnal ca pisica este nervoasa, ceva din mediu o deranjeaza. Din nou, la pisicile persane coada nu este intotdeauna un indicator bun al starii de spirit.
Parul de pe coada pisicii se zburleste atunci cand este amenintata sau agitata. Coada zburlita o face pe pisica sa para mai mare in fata adversarului, asa ca aceasta miscare are rol de intimidare: pe noi nu ne sperie, insa este un semnal ca trebuie sa o calmam.
Cand pisica isi misca rapid coada in sus si in jos, inseamna ca ii este teama de ceva si ca poate fi agresiva. Este cazul sa nu va apropiati prea mult.
Daca pisica isi misca intr-un ritm lent coada de la stanga la dreapta, de obicei inseamna ca este extrem de atenta la un obiect - se intampla de obicei inainte sa se napusteasca asupra unei jucarii sau asupra mancarii.
Pisicile folosesc coada si pentru a arata afectiune: daca isi incolacesc coada in jurul unui om sau in jurul unei alte pisici, inseamna ca ii ofera o "imbratisare".