Cum sa-ti mentii pisica sanatoasa
2/2185
calendar_month 28 Oct 2022, 00:00
Pisicile sunt pretențioase și pot avea preferințe diferite când vine vorba de aromele și textura mâncării. În plus, orice iubitor de animale trebuie să aibă în vedere câteva aspecte esențiale privind hrana animalului de companie, pentru a-l menține sănătos și pentru a se bucura de el cât mai mult timp.

Este important să se țină cont de vasele în care se pune mâncarea, de amplasament, de cât de mult și des trebuie hrănită pisica. De asemenea, pentru a-i oferi pisicii un meniu de nerefuzat, care să fie în același timp complet și echilibrat, este necesară o hrană care să asigure, pe lângă gustul plăcut, toate vitaminele și proteinele de care aceasta are nevoie.

Alege cel mai potrivit meniu pentru pisica ta

Un meniu complet va conține hrană umedă și uscată și va trebui să te asiguri că aceasta este adecvată pentru vârsta pisicii. Pentru că pisicile beau apă în cantități reduse, unii veterinari recomandă hrana umedă, pentru o mai bună hidratare care va ajuta la prevenirea bolilor de rinichi.

Există formule pentru pisicile în creștere, pentru cele adulte, dar și pentru cele care suferă de diferite afecțiuni. Pe lângă vârstă, va trebui să ții cont de greutatea pisicii și de rasa acesteia. Un magazin specializat, precum un Pet Shop, unde vei găsi hrana pisici și accesorii destinate animalului de companie, îți va oferi numeroase opțiuni chiar și pentru cele mai exigente necesități.

Spre deosebire de mâncarea destinată consumului uman, la cea pentru animale nu vei găsi pe ambalaj cantitățile de carbohidrați, grăsimi și proteine pe care le conține. Însă poți să fii sigur că produsele autorizate vor oferi toți macronutrienții necesari unei pisici sănătoase.

Stabilește un program și o locație potrivită pentru hrănire

Ai putea să lași la dispoziția pisicii o cantitate suficientă de mâncare dimineața, în așa fel încât ea să se hrănească oricând are nevoie, pe tot parcursul zilei. Dacă însă preferi să-i faci o rutină la diferite ore din zi, acest lucru o va ajuta să învețe când să aștepte masa și va face procesul mai plăcut și pentru tine, și pentru ea.

De obicei, animalele se hrănesc de două sau de trei ori pe zi. Hrana umedă nu trebuie lăsată în bol mai mult de 30 de minute, după care va trebui să o refrigerezi și să nu o păstrezi mai mult de 24 de ore.

În ceea ce privește locația, încearcă să nu-i așezi bolul într-un colț al casei, pentru ca ea să poată vedea împrejurul ei. În mediul lor natural, felinele mănâncă în locuri de unde își pot supraveghea inamicii.

Nu uita de recompensele comestibile

Recompensele sunt apreciate chiar și de cele mai pretențioase pisici. După o porție sănătoasă de joacă sau după un antrenament mai special, nimic nu este mai îndrăgit de micii noștrii prieteni patrupezi ca o gustare delicioasă și sănătoasă în același timp.

Dacă vrei să-i diversifici dieta pisicuței tale, cea mai bună alegere o vei face cumpărând gustări cu vitamine, pe care este recomandat să i le oferi între mese. Recompensele oferă totodată motivația de care aceasta are nevoie pentru a-i ușura unele activități neplăcute ei, precum mersul la veterinar, spălatul sau administrarea unor medicamente.

Ele îți pot fi de folos și atunci când încerci să schimbi anumite obiceiuri nedorite la pisica ta, precum zgâriatul tapițeriilor sau joaca în ghiveciul cu flori. În plus, oferirea unui mic capriciu culinar va face ca legătura dintre voi să devină mai strânsă și să vă împrieteniți în cel mai scurt timp.

Dacă ai pus la punct toate aspectele legate de întreținerea sănătății prietenului tău de joacă, nu-ți mai rămâne decât să vă bucurați împreună de timpul tău liber. Nu uita că afecțiunea pe care i-o arăți pisicuței tale joacă un rol aproape la fel de important precum grija de a o avea tot timpul într-o formă fizică optimă.

Sursa foto: Shutterstock