Cum tratezi keratoconjunctivita sicca, sindromul ochiului uscat la pisici

1/1055
label Info Pisici autorenew 31 Aug 2012, 00:00
Mai des intalnita la femele decat la masculi, keraconjunctivita sicca afecteaza adesea pisicile ce sufera de herpes cronic, iar la Birmaneza poate fi o afectiune congenitala.

Pisicile care sufera de sindromul ochiului uscat sunt afectate de cele mai multe ori de conjunctivita in mod repetat, pot suferi si alte infectii oculare, avand si un risc ridicat de orbire pe masura ce boala avanseaza si produce ulceratii la nivelul corneei.

Cum ingrijesti o pisica oarba

Cauze ce produc keratoconjunctivita sicca

Boala apare atunci cand nervii ce controleaza glandele lacrimare nu mai functioneaza corect, lucru intalnit adesea in urma infectiilor urechilor pisicilor. In aceste cazuri, poate fi afectat un singur ochi.

Glandele lacrimare pot fi deteriorate si de afectiuni ca herpes cronic, conjunctivita sau alte boli ale sistemului imunitar. Functionarea corecta a glandelor poate fi cauzata si de anumite tratamente medicamentoase, iar anestezia generala poate duce la aparitia sindromului ochiului uscat temporar.

Inlaturarea chirurgicala a membranei nictitante (pleoapa a treia) in cazul unor probleme si infectii poate duce la aparitia keratoconjunctivitei sicca.

Simptome ale sindromului ochiului uscat

Odata ce corneea nu mai este lubrifiata suficient prin deficienta glandelor lacrimare sau prin infundarea canalelor lacrimare, ochii capata un aspect opac, uscat, iar cel mai des intalnit simptom este secretia unei mucozitati de culoare galben-verzuie, ce poate contine puroi.

Pisica ce sufera de keratoconjunctivita sicca clipeste mult mai des si isi freaca zona ochilor cu labele. Membranele ochilor sunt inflamate, iar pisica devine sensibila la lumina.

Netratat la timp, sindromul ochiului uscat poate provoca ulceratii ale corneei, ce pot produce pierderi de vedere partiale sau totale. Medicul veterinar stabileste diagnosticul de keratoconjunctivita sicca folosind testul lui Schirmer: lipirea unei hartii speciale de deschiderea canalului lacrimar timp de 60 de secunde pentru a verifica nivelul productiei glandelor lacrimare.

Tratament keratoconjunctivita sicca

Timp de multa vreme, singurul tratament pentru sindromul ochiului uscat a fost administrarea regulata a lacrimilor artificiale, insa tratamentul cu ciclosporina a inregistrat rezultate bune in stoparea problemelor glandelor lacrimare, la pisicile ce sufera de aceasta boala datorita unor probleme imunitare. In multe situatii, boala se poate ameliora, insa la unele cazuri cauzate de probleme imunitare, pisica poate necesita tratament permanent.

In alte cazuri, medicul poate prescrie un tratament pe baza de antibiotice, pentru care se recomanda curatarea atenta a ochilor pisicii inainte de administrarea oricaror medicamente locale. Dupa 4 sau 6 saptamani de la inceperea tratamentului, medicul veterinar va repeta testul lui Schirmer pentru a verifica progresul tratamentului.

Solutia chirurgicala implica transplantul unei glande salivare la nivelul ochiului, dar recuperarea poate fi lunga, iar saliva poate irita in mod continuu corneea sau poate fi produsa in exces.

Sursa foto: Petwave.com, Felinedocs.com