In cazul pisicii femela, multi vor spune ca o pisica trebuie lasata sa dea nastere macar odata, insa acesta este un mit – pisica nu va fi protejata de anumite boli, daca este lasata sa nasca.
O pisica adulta va incepe sa miaune lung noaptea, pentru a atrage parteneri, iar zgomotul poate deranja stapanul sau vecinii. Comportamentul de acest tip poate duce la conflicte cu vecinii sau poate pune animalul in pericol. Pisicile vor calatori departe de casa atunci cand sunt in calduri si se pot pierde.
Multi masculi necastrati sunt purtatori ai virusului imunodeficientei feline (VIF), care poate fi transmis la femele, daca sunt muscate. Masculii transmit boala si altor masculi, atunci cand se lupta, iar cand sunt tinuti in casa vor urina pe obiectele din jur si vor incerca sa scape, in cautarea unei femele.
Pisica poate fi castrata in jurul varstei de cinci luni, iar operatia poate elimina unele dintre aceste probleme. Comportamentul pisicii ramane uneori agitat cand vine vorba de relatia cu alte feline, chiar daca este castrata.
Insa cel mai mare beneficiu pe care il aduce castrarea este acela ca pisica nu se va mai inmulti necontrolat, un fenomen care duce deseori la abandonarea puilor sau la ranirea lor dupa nastere.
Dezavantajele castrarii sunt ca este un proces ireversibil, iar odata facuta operatia stapanul nu se poate razgandi - in plus, exista si riscurile impuse de folosirea anesteziei in cadrul operatiei.