Taxonomia
Regnul: Animalia
Increngatura: Chordata
Subincrengatura: Vertebrata
Clasa: Mammalia
Ordinul: Rodentia
Subordinul: Myomorpha
Familia: Cricetidae
Subfamilia: Cricetinae
Genul: Mesocricetus
Specia: Mesocricetus auratus
Istoricul si originea
Un grup de hamsteri sirieni a fost descoperit in Aleppo, Siria de catre profesorul Aharoni in 1930, iar primul grup format din descendentii acestora a fost introdus ilegal in Marea Britanie in 1932, in buzunarul unui zoolog. Incepand din 1932, alte cateva grupuri de hamsteri sirieni au fost introduse in Marea Britanie, astfel exemplarele coloniei formate au putut fi incrucisate.
Aspectul exterior si dimensiunile
Cel mai cunoscut hamster de companie este hamsterul auriu sau sirian. Hamsterul sirian este, de asemenea, unul dintre cei mai mari hamsteri, ceea ce-l face mult mai usor de manipulat. Din punct de vedere al infatisarii exterioare, hamsterul sirian prezinta o coada foarte scurta (1,5 cm), pungi jugale mari, ochi mici si vioi si un trup robust. Botul este bont, iar urechile sunt mari. Labutele picioarelor nu sunt acoperite cu par si sunt prevazute cu cate patru degete la membrele anterioare si cu cate cinci degete la cele posterioare. Hamsterii sirieni au blanita aurie-rosiatica, dreapta si neteda, partea ventrala a corpului fiind in general mai deschisa la culoare. Unele exemplare pot avea in frunte o pata inchisa la culoare si cate o dunga neagra pe lateralele fetei, pornind de la nivelul obrajilor pana spre gat.
Hamsterul auriu adult poate atinge o greutate de 90-150 g (femela) si de 85-130 g (masculul), iar lungimea corpului nu depaseste 14 centimetri.
Comportamentul
Hamsterii sirieni sunt rozatoare solitare si retrase, care in captivitate prefera sa nu-si imparta casuta cu alt seaman, deoarece sunt extrem de teritoriali, luptandu-se pana la ultima suflare cu orice hamster cu care sunt gazduiti. Un mascul este, in general, mai putin agresiv in comparatie cu o femela.
Din aceste motive, este recomandat ca hamsterul sirian sa fie cazat singur intr-o cusca. De altfel, masculul ar trebui indepartat din cusca imediat ce femela a fatat pentru a preveni fenomenele de agesivitate si chiar de canibalism.
Probabil va intrebati cum in pet shop-uri sau in magazinele de specialitate ei stau la gramada. Asta se intampla deoarece majoritatea hamsterilor sirieni din pet shop-uri sunt mai mici de 6-10 saptamani, varsta la care incepe sa se manifeste comportamentul teritorial. De asemenea, ei sunt animale nocturne care-si desfasoara activitatea pe timpul noptii.
Majoritatea hamsterilor sunt docili daca nu sunt luati prin surprindere sau daca nu sunt deranjati in timpul celor 14 ore de somn zilnice. Daca veti indrazni sa treziti un hamster somnoros, va puteti astepta la o muscatura usturatoare.
Adapostirea
Hamsterul este o faptura solitara, caruia ii place sa traiasca dupa propriile reguli. Hamsterul sirian are dinti puternici destinati rosului, motiv pentru care el are nevoie de o cuscarezistenta de metal sau de un acvariu. Cusca trebuie plasata intr-un loc cald si uscat, cu o temperatura ambientala constanta, departe de lumina solara directa si curentii de aer. In cusca puteti pune diferite jucariisi o rotitapentru exercitii, care trebuie sa aiba podeaua continua, fara traverse, in care hamsterul si-ar putea rani piciorusele sau coada.
Cusca hamsterului auriu nu trebuie sa fie mai mica de 60 cm2, dar el va fi mult mai fericit intr-o cusca cu o suprafata de doua ori mai mare decat cea mentionata. Dimensiunile ideale pentru un singur exemplar sunt 60 cm x 30 cm x 60 cm. El are nevoie de spatiu pentru a face miscare, un strat gros de rumegus ca asternut si un locusor linistit pentru a se odihni pe timpul zilei. Intreaga cusca trebuie curatata cel putin o data sau de doua ori pe saptamana, dar talasul umed si resturile de alimente trebuie indepartate zilnic.
Hranirea
Dieta unui hamster de casa trebuie sa fie compusa in principal din graunte si seminte, desi lui ii plac si are nevoie de mai multe legume si fructe decat majoritatea altor rozatoare. Mananca cu placere morcov si mar, dar nu-i oferiti niciodata citrice cum ar fi portocale, lamai sau grapefruit. Apa proaspata va fi asigurata la discretie in boluri de ceramica sau in adapatoarecu suzeta pe care le gasiti in Animall.ro.
Daca nu stiati, hamsterul sirian este omnivor. Asta inseamna ca, pe langa regimul vegetarian, ei vor consuma si mici cantitati de carne sau insecte. Stomacul hamsterului are doua compartimente care faciliteaza digestia alimentelor solide. Primul compartiment este considerat camera de fermentatie asemanatoare prestomacilor de la vaca. In ciuda complexitatii sistemelor lor organice, hamsterii isi pot consuma propriile fecale, ca modalitate de dubla digestie a alimentelor, pentru a le putea procesa complet. Acest obicei nu este un comportament specific hamsterilor, el este intalnit si la porcusorul de Guineea, precum si la iepure.
De asemenea, asigurati-i hamsterului sirian pe care il aveti ramurele pe care sa le poata rontai, dar evitati-le pe cele de cedru sau pin ale caror uleiuri pot cauza probleme severe de sanatate. Ramurelele de salcie sau alun, care nu au fost vopsite sau tratate cu substante pesticide sau alte chimicale pot fi utilizate cu succes. Suplimentele vitaminice sunt la fel de importante. Acestea se pot administra in apa de baut sau pot fi asigurate sub forma unor pietre cu minerale pe care le puteti plasa in cusca.
Hrana va fi administrata o singura data pe zi, seara, iar resturile ramase vor fi indepartate dimineata.
Aspecte particulare
Singuratici in salbaticie, hamsterii se intalnesc cu alti membrii ai speciei lor cel mai frecvent numai pentru a se imperechea, urmand ca apoi sa se instranineze din nou. Ca atare, hamsterii nu sunt dispusi sa-si formeze relatii permanente cu confratii lor. Un hamster tinut in casa are nevoie de aceleasi lucruri de care au nevoie confratii lui din salbaticie: multa miscare, hrana si apa proaspata disponibile si un locusor ferit si sigur in care sa poata dormi linistit pe timpul zilei.
Un lucru important despre hamsterul sirian este faptul ca in momentul in care temperatura mediului ambiant scade sub 8-100 C el intra intr-o stare asemanatoare hibernarii, diminuandu-si functiile vitale (respiratia si frecventa cardiaca), devenind aproape inactiv si consumand hrana capricios sau nu o mai consuma deloc. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa mariti temperatura mediului ambiant si sa o mentineti constanta.
Activitatea sexuala
Varsta de imperechere, la majoritatea hamsterilor sirieni este de 6-8 saptamani.
Femelele pot da nastere unei noi generatii in fiecare luna in timpul sezonului de imperechere. Perioada de gestatie este foarte scurta, aproximativ 15-20 zile. La o fatare, femela da nastere la 6-8 pui, iar fatarea propriu-zisa dureaza aproximativ 2 ore.
Hamsterii sunt foarte sensibili la stres. Daca sunt supuse stresului, femelele, in primele zile dupa fatare, pot avea tendinta de a-si manca puii (canibalism). In salbaticie, acest comportament se poate produce si in situatiile in care sursele de hrana sunt limitate, femela consumand o parte din pui pentru a-si mentine vitalitatea.
Puii se nasc lipsiti de par, cu ochii inchisi si incapabili de a se deplasa dintr-o parte in alta. Ochii li se deschid dupa aproximativ 14 zile de la nastere si pot fi intarcati la varsta de 20 zile, devenind independenti dupa 30 zile de cand s-au nascut.
Femela este singura care se ingrijeste de pui.
Dentitia
In mod normal, dintii hamsterului sirian sunt de culoare galben-portocaliu.
Pe fiecare arcada se gaseste cate o pereche de incisivi, prezenti inca de la nastere, care nu se schimba si care au crestere continua.
Molarii, in numar de 4 pe fiecare jumatate de cavitate, sunt dinti permanenti, cu crestere limitata, cilindrici, lipsiti de col si sunt prevazuti pe fata masticatorie cu creste de smalt dispuse transversal.
Boli si afectiuni curente
In general, hamsterii sunt animalute sanatoase, dar asta nu inseamna ca nu se pot imbolnavi. Ceea ce trebuie sa stiti este ca bolile lor evolueaza rapid, astfel ca este vital sa-l duceti la medicul veterinar inca de la primele semne de boala.
Hamsterii sunt animalute vioaie, active iar daca devin apatice, nu mai consuma hrana sau o consuma selectiv, inseamna ca exista o problema. Nu incercati sa-l tratati acasa, fara un prealabil consult de specialitate, intrucat ii puteti administra medicamente care-i pot fi letale sau ii pot agrava starea.
Printre bolile specifice hamsterului, cu o frecventa mai crescuta au fost semnalate urmatoarele:
Ileita proliferativa (“coada umeda”) este o enterita foarte severa, manifestata prin lipsa poftei de mancare, apatie severa, aspect neingrijit al blanitei si diaree persistenta care murdareste regiunea anala si codala. Boala este contagioasa si de cele mai multe ori letala, fiind intalnita mai des la puii intarcati sau in custile suprapopulate.
Sindroamele diareice pot fi cauzate de diferite infectii dezvoltate la nivelul tubului digestiv, dar si de schimbarile de dieta, adminsitrarea antibioticelor care modifica flora locala. In general, diareea produsa de hranirea cu verdeturi proaspete nu se asociaza cu lipsa apetitului, apatie sau pierderea in greutate si se remediaza de la sine o data cu eliminarea verdeturilor pentru cateva zile.
Intoxicatiile cu rasinoase se pot produce din cauza utilizarii eronate a talasului obtinut de la acestea (brad, molid, pin, cedru), care elibereaza substante volatile foarte toxice pentru hamsteri. Aceste substante volatile produc initial, semne respiratorii si alergii cutanate, iar apoi, dupa expuneri repetate sau de lunga durata, leziuni ireversibile ale organelor interne, in special ale ficatului.
Intoxicatiile cu antibiotice se produc ca urmare a administrarii eronate sau in doze prea mari a acestora. Printre antibioticele contraindicate se enumera penicilina, ampicilina, streptomicina, eritromicina, tetraciclina, gentamicina si cefalosporinele. Pe langa dereglarile florei gastrointestinale care antreneaza sindroame diareice severe, multe dintre antibioticele enumerate pot fi hepato sau nefrotoxice, determinand moartea imediata a animalutului dumneavoastra. Niciodata nu administrati pe cale orala sau locala (la nivelul pielii) antibiotice care nu v-au fost prescrise de medicul veterinar.
In afara afectiunilor enumerate anterior, hamsterii sunt predispusi infectiilor respiratorii, abceselor, parazitozelor intestinale sau ale pielii (raia, demodecie, paduchi, pureci), proceselor tumorale variate.
Achizitionarea
Achizitionarea acestui tip de animalut se poate face de la diversele pet shop-uri sau chiar de la crescatori. Ceea ce este mai dificil este alegerea unui exemplar sanatos. Intrucat sunt animalute nocturne, cu o activitate intensa in aceasta perioada a zilei, este bine ca achizitionarea hamsterilor sa se faca seara pentru a-l observa in perioadele sale de maxima activitate. Varsta optima de achizitionare a acestor animalute este de circa 3-5 saptamani. Hamsterii de varste mai mari vor fi mai greu de adaptat intr-un nou mediu de viata si cu noii proprietari.
La fel de important este ca viitorul proprietar sa-si insuseasca minime informatii cu privire la hranirea, adapostirea, ingrijirea, comportamentul natural si principalele boli ale hamsterului. Cunoscand aceste lucruri va va fi mai usor si veti putea sa-i oferiti companionului dumneavoastra cele mai bune conditii pentru a fi pe deplin fericit.
Un hamster sanatos este vioi si sperios, are blanita curata, fina si lucioasa, ochii sunt clari, sticlosi, iar zona anala este curata, fara resturi de materii fecale.
Speranta medie de viata a hamsterului auriu este intre un an jumatate si 2 ani jumatate, dar au fost intalnite si exemplare care au trait chiar si 3 - 4 ani. In urma diferitelor studii s-a constatat ca masculul traieste un pic mai mult decat femela.