animale.ro  »  Pisici  »  Info Pisici  »  Ingrijirea de iarna a pisicii de curte

Ingrijirea de iarna a pisicii de curte

5/561
calendar_month 04 Nov 2009, 00:00
Din pacate, pisicile crescute afara au speranta de viata mult mai mica decat cele care traiesc in casa. Ele sunt mai expuse bolilor contagioase, batailor cu alte pisici sau alte animalute din mediul exterior, precum si accidentelor traumatizante (cum ar fi cele rutiere).

De aceea, daca va aflati printre proprietarii care opteaza pentru cresterea pisicilor in aer liber, cititi articolul in continuare pentru a afla ce trebuie facut pentru a le proteja in vremea rea.

Adapostirea

O idee buna ar fi sa-i oferiti pisicii voastre un loc sigur si confortabil in care sa se poata odihni. Recomandarea noastra este o casa micuta, bine echipata pentru pisici, din care ea sa poata iesi cu usurinta. Podeaua casutei poate fi acoperita cu paie sau cu o paturica pentru a o ajuta pe pisica sa isi pastreze temperatura corpului constanta in lunile de iarna. Daca este utilizat asternutul din paie, el va trebui schimbat periodic, deoarece paiele pot mucegai, aducand cu ele diferite probleme de piele si respiratorii animalutului vostru.

Intretinerea

Pisicile de exterior cu parul lung vor avea nevoie de o intretinere periodica. Aceste pisici sunt predispuse caltilor si atasarii diferitor feluri de mizerii in blana lor. Indepartarea caltilor, care poate necesita tunderea periodica, va ajuta la diminuarea traumatizarii pielii.
Majoritatea pisicilor cu parul scurt nu au nevoie de o intretinere consistenta.

In lunile de iarna, pentru a preveni caderile pe gheata si formarea alunecusurilor unii oameni arunca sare pe locurile inghetate.
Atunci cand pisica paseste pe suprafetele acoperite cu sare, o parte din particule pot ramane in firele de par ce ii acopera labele. Toaletarea de rutina poate duce ulterior la ingestia sarii si deranjamente gastrointestinale. Sarea poate fi la fel de bine si caustica pentru pernitele labutelor. Incercati sa-i oferiti pisicii voastre o ingrijire corespunzatoare a labutelor atunci cand aruncati cu sare pe jos.

Nutritia

Pisica de exterior este, de obicei, destul de activa, astfel ca o alimentatie adecvata este esentiala. Asigurati-va ca mancarea pe care o consuma pisica voastra este de buna calitate.
Hrana trebuie administrata de cel putin doua ori pe zi si in cantitati mai mari, deoarece este posibil ca din ea sa se hraneasca si alte pisici. Intotdeauna puneti-i la dispozitie apa proaspata. Zapada si gheata nu sunt altervative adecvate ca surse de apa.

Problemele de sanatate

Pisicile care traiesc afara au sanse mari de a suferi leziuni traumatice. Loviturile produse de automobilele in mers, atacurile altor animale sau ranile produse de oamenii rai pot duce la probleme grave sau chiar la moartea pisicii. Aceste accidente sunt foarte dificil de prevenit.
Sfaturi pentru cresterea unei pisici de curte

Daca doriti ca pisica voastra sa fie ferita de probleme incercati sa o tineti la distanta de tot ce i-ar putea face rau.

De exemplu, aveti grija sa tineti in permanenta inchisa pubela de gunoi, deoarece ingestia gunoaielor poate determina deranjamente gastrointestinale.
Tineti toate articolele destinate pentru autovehiculele voastre departe de pisica. Multe persoane isi schimba antigelul primavara si toamna; expunerea la antigel poate fi mortala.
Asigurati-va ca toate chimicalele toxice si periculoase sunt depozitate in siguranta si departe de pisica.
Erbicidele, ingrasamintele si alte produse horticole pot reprezenta de asemenea o amenintare la adresa starii de sanatate. Tineti aceste produse in conditii de siguranta si departe de pisica voastra.



Iarna, cand va intoarceti acasa, iar motorul masinii voastre este destul de cald, pisicile il pot considera un loc confortabil pentru odihna in frigul aprig. Leziuni grave se pot produce atunci cand masina este pornita in timp ce pisica doarme pe motorul cald. Pentru a evita acest lucru, claxonati inainte de a va porni masina pentru a-i oferi pisicii posibilitatea sa fuga.

Ingrijirea veterinara de specialitate

Consultul anual este foarte important pentru sanatatea pisicii crescute in aer liber. Diagnosticarea prompta si tratarea bolii sunt, de asemenea, vitale. Asigurati-va ca pisica voastra este protejata de boli in mod corespunzator prin vaccinare.
Supuneti-va pisica controalelor parazitologice periodice si deparazitati-o in mod adecvat.
Discutati alternativele de preventie a infestatiei cu purici si capuse cu medicul vostru veterinar. Preventia dirofilariozei este, de asemenea, foarte importanta la pisica crescuta afara. Avand in vedere ca isi petrece majoritatea timpului in mediul exterior, expunerea ei la tantari este mai mare, iar posibilitatea de a contracta dirofilariile este crescuta.

Daca veti lua in considerare toate cele de mai sus, pisica va fi in siguranta. In plus, veti avea parte de liniste atunci cand nu veti fi acasa, stiind ca ati luat toate masurile de precautie si ati facut tot posibilul ca pisica voastra sa fie protejata si lipsita de primejdii.

Voi, cei care locuiti la casa, va tineti pisica inauntru sau in curte? Daca o tineti in curte, considerati ca ati luat toate masurile necesare pentru ca pisica voastra sa aiba un trai bun? Asteptam comentariile voastre!


 

Pet Vet

Osteosarcomul canin este cea mai comuna forma de tumora osoasa la caini. Apare de obicei la membre, dar poate afecta si craniul si mandibula, coloana ...

 
 
 
 
 
 

Quiz

In acest quiz vei afla cat de multe stii despre animale.

 
Sondaj
Cat crezi ca intelege cainele lup ce spui?