Totodata, acest parc montan reprezinta cel mai sudic punct care adaposteste flora si fauna artica.
Parcul national Hardangervidda: Scurt istoric
Parcul national norvegian a luat fiinta in 1981 si ocupa o suprafata de 3.422 kilometri patrati. In vecinatatea sa, in partea estica, se afla districtul Numedal si satul pitoresc Uvdal, in partea de vest traversand platoul montan care i-a dat numele - Hardangervidda.
Desi a primit statutul de parc national abia in 1981, fiind amenajat in mod corespunzator, Hardangervidda are o istorie mult mai veche. Pe suprafata sa au fost descoperit sute de asezari, datand din epoca pietrei, cat si carari antice, care fac legatura intre vestul si estul Norvegiei.
In prezent, parcul national Hardangervidda atrage o multime de turisti an de an, interesati de activitati precum hiking, catarari, pescuit sau ski.
Parcul national Hardangervidda: Animale
Climatul alpin, specific intregii suprafete a parcul norvegian Hardangervidda, a determinat dezvoltarea unei faune si flore specifice. Ba mai mult decat atat, Hardangervidda este cea mai sudica zona din Europa unde pot fi intalnite animale si plante arctice.
Hardangervidda se poate lauda cu unul dintre cele mai mari efective de reni salbatici din lume, in 1996 fiind inregistrate nu mai putin de 15.000 de animale, respectiv 8.000 in 2008. Renii migreaza de-a lungul platoului montan Hardangervidda pe tot parcursul anului. Astfel, daca iarna se hranesc cu lichenii din zona de est a Hardangervidda, ulterior se deplaseaza catre zonele mai fertile si bogate in vegetatie din vestul platoului montan. Acestor ierbivore li se adauga si exemplarele de bou moscat.
Hardangervidda se poate lauda si cu prezenta altor animale artice, precum vulpea polara. Acestei specii de animale carnivore i se alatura lupul cenusiu sau ursul brun, printre altele, care populeaza parcul in numar redus. Vulpile polare si lupii cenusii erau candva prezenti in numar mare pe teritoriul platoului Hardangervidda, insa numarul lor a scazut simtitor in urma braconajului de la inceputul secolui XX.
In ceea ce priveste efectivul de pasari, Hardangervidda gazduieste exemplare de bufnite polare. De asemenea, platoul montan, presarat cu rauri si lacuri, este habitatul ideal pentru diverse specii de pesti.
Parcul national Hardangervidda: Activitati turistice
Parcul norvegian include doua centre turistice: Hardangervidda Natursenter si Hardangervidda Nasjonalparksenter. Turistii pot vizita parcul national pe toata durata anului, lunile iunie-iulie, respectiv septembrie-octombrie fiind ideale pentru activitati precum catararile, pescuitul, plimbarile in natura, mersul cu bicicleta, calaritul si nu numai. Parcul include trasee special amenajate pentru amatorii de plimbari si catarari pe munte.
Cea mai populara ruta pentru biciclisti este Rallarvegen, care are o lungime de aproximativ 100 kilometri.
Foto: switchbacktravel.com, catherineleduc.smugmug.com, panoramio.com