Numeroase probleme dermatologice pot contribui la dorinta pisicii de a-si curata blana mai bine, dar aceasta problema este cauzata si de stres si anxietate in multe cazuri.
Pentru a preveni problemele de sanatate care pot decurge din acest obicei, este important sa iei masuri cat mai repede dupa ca observi ca pisica isi curata blana tot mai mult.
Alopecia la pisici: cauzele care produc caderea blanii la pisici
Care sunt consecintele linsului excesiv?
Atunci cand pisica transforma igiena personala intr-un obicei obsesiv, cel mai des intalnit efect este caderea blanii. Denumita alopecie psihogenica, aceasta problema necesita tratament in special in cazul pisicilor care ies in exterior, unde rarirea sau absenta blanii poate duce la arsuri solare.
Chiar si dupa caderea parului, pisica poate continua sa se linga, iar limba sa aspra poate afecta integritatea pielii, cauzand infectii. Astfel de complicatii fac pisica sa-si doreasca si mai mult sa rezolve situatia prin lins.
O alta problema legata de linsul excesiv este formarea de bezoare in stomacul pisicii, gheme de blana care nu mai pot fi eliminate pe cale orala, provocand afectiuni digestive.
Cauza principala a linsului excesiv
Afectiunile dermatologice, de la inflamatii cauzate de alergii pana la infectii cu paraziti, pot adesea cauza dorinta de a se curata excesiv pentru a elimina senzatiile de mancarime.
In unele cazuri, comportamentul este cauzat de simpla existenta a unor gheme incalcite de blana, problema intalnita mai des la pisicile cu blana foarte lunga.
Cel mai des, cauza linsului excesiv este insa stresul. Cand o pisica trece printr-o experienta traumatizanta, se linisteste prin spalarea blanii cu limba, iar comportamentul poate deveni o obsesie atunci cand sursa anxietatii nu este eliminata.
Odata ce medicul veterinar exclude ipoteza unor cauze fizice, problema este considerata una comportamentala si poate fi tratata cu rabdare.
Rezolvarea comportamentului obsesiv
Eliminarea surselor de stres este cea mai sigura cale de a convinge pisica sa renunte la acest obicei. Asigurarea de locuri inalte in care pisica se poate simti in siguranta sau despartirea temporara de alte animale (caini) poate fi eficienta.
Pentru ca linsul este prezent si la pisicile care nu sunt stimulate deloc, specialistii recomanda 10-15 minute de joaca cu pisica in fiecare zi.
In cazurile cele mai grave, cand nicio metoda nu pare sa dea rezultate, medicul veterinar poate prescrie un tratament medicamentos pentru anxietatea pisicii. Aceasta este o solutie temporara, utilizata doar atunci cand pisica se expune unor riscuri tot mai mari prin comportamentul sau.
Problema poate fi de obicei rezolvata in aproximativ o luna, prin schimbarile necesare in rutina pisicii sau prin tratamentul cu medicamente. Cu cat astepti mai mult, cu atat problema se poate agrava si necesita un tratament mai agresiv.
Sursa foto: petlike.me, podcastjournal.net, taildom.com, petfinder.com