De ce nu-i place cainelui sa fie singur?
Inainte sa fie domesticiti cainii traiau in haite pentru a-si asigura supravietuirea. Din momentul in care au fost domesticiti, familia care ii creste devine haita din care fac parte si la care incearca sa ajunga atunci cand raman singuri. Din pacate insa, fiecare dintre noi avem o cariera de construit si o casa de intretinut si nu ii putem acorda cainelui tot timpul nostru. Lasat singur cainele poate suferi de atacuri de panica si anxietate. La fel ca si in cazul oamenilor stresul provocat de singuratate poate genera probleme de comportament si, de asemenea, poate slabi rezistenta la boala a cainelui.
Ce poate sa faca un caine lasat singur prea mult?
Una dintre reactiile cele mai cunoscute si mai des intalnite este refuzul de a manca. Primul pas in a rezolva aceasta problema este sa intelegem ca rosul obiectelor gasite prin casa, zgariatul usii si distrusul mobilei este modul sau de a-si consuma starea de agitatie data de anxietatea separarii. De asemenea exista posibilitatea ca el sa latre excesiv deranjand vecinii, sa schelalaie sau chiar sa-si faca nevoile in casa. Unii caini se pot obisnui sa stea singuri, dar altii se pot imbolnavi din cauza izolarii. Un caz asemanator celui in care cainele ramane singur acasa mult timp este cel in care un membru al familiei pleaca pentru a locui in alta parte, consecintele fiind asemanatoare.
Cum pregatim cainele sa ramana singur?
In primul rand incepeti separearea treptat. Inca din primele zile in care ati adus cainele acasa, obisnuiti-l cu ideea ca il veti lasa singur din cand in cand. Pregatiti-va ca si cum ar trebui sa plecati la munca. Imbracati-va si iesiti din casa pentru cateva minute, apoi reveniti. Repetati pe parcursul catorva zile, prelungind perioada de absenta. Astfel veti putea lipsi cateva ore fara sa fie surprins de absenta dumnevoastra. Nu dati mare importanta plecarilor si intoarcerilor acasa. Mai bine va bucurati sa il vedeti atunci cand va treziti mangaindu-l si jucandu-va cu el, decat atunci cand reveniti acasa. In acest fel micsorati importanta faptului ca plecati de acasa si ca il lasti singur. Jucati-va cu el inainte de a pleca. O idee foarte buna este sa il scoateti la plimbare si sa-l puneti sa alerge putin. Astfel isi va consuma surplusul de energie. De asemenea nivelul de stres va fi mai redus. De asemenea obisnuiti-l inca de mic cu un cos in care sa dorma. Va avea nevoie de un colt in care sa se simta in siguranta atunci cand lipsiti. Descurajati-l sa fie agitat si sa sara la picioarele dumneavoastra atunci cand plecati sau cand reveniti acasa. Cereti-i sa sada cuminte cand plecati si recompensati-l discret atunci cand va intoarceti acasa. De asemenea dati-i sa se joace cu jucaria preferata. Il va distrage de la plecarea dumneavoastra. Aceste tehnici pot indulci putin momentul separarii, facandu-l ceva mai usor de suportat pentru caine. Insa, in cazul in care observati semne de schimbare in comportamentul cainelui, cum ar fi refuzul de a manca, este indicat sa mergeti cu el la veterinar. Desi ideea de a va trata cainele cu medicamente impotriva anxietatii si stresului pare destul de dura, in unele cazuri este necesara pentru a-i salva sanatatea si chiar viata.