Exista multiple cauze ale aparitiei matretii, iar persoana care poate stabili exact despre ce este vorba este medicul veterinar.
Fenomenul poate aparea in cazul in care pisica are paraziti, are o reactie la alimentele consumate sau la diverse substante sau sta prea mult la soare.
Primul pas este sa aflam care este cauza: pisica trebuie deparazitata, pentru a elimina situatia in care este afectata de insecte.
Un parazit des intalnit care poate duce la aparitia matretii este Chyletiella, artropod care traieste pe pielea animalului. La o privire mai atenta, matreata pare ca se misca pe blana animalului, iar acest lucru este cauzat de parazitii care muta pielea cazuta. De retinut ca acest parazit poate infesta si oamenii, cauzand iritatii pe piele, roseata si mancarimi. Atunci cand matreata este cauzata de Chyletiella, deseori matreata va fi localizata pe spate. Pielea animalului va fi iritata, iar acesta va avea mancarimi si unele zone in care parul cade mai mult.
Este obligatorie vizita la veterinar, deoarece parazitii sunt tratati cu substante speciale, iar un simplu sampon nu va fi eficient.
O alta cauza a matretii poate fi lipsa de hidratare. Cel mai des, problema dispare daca pisica primeste hrana umeda si/sau se foloseste un umidificator in casa.
Uscarea excesiva a pielii poate aparea si atunci cand pisica petrece foarte mult timp la soare. De aceea, e bine ca aceasta sa fie tinuta la umbra, atunci cand sta afara.
Matreata trebuie eliminata atunci cand se observa ca pisica este afectata, deoarece in cazul in care se scarpina mai des, se poate zgaria si creste riscul aparitiei infectiilor pe piele.