Spre deosebire de catele, unde si lactatia falsa poate duce la aparitia mastitei, infectia apare de obicei la pisica lauza imediat dupa intarcarea puilor.
Bacteriile identificate cel mai des ca sursa a infectiei sunt streptococi, stafilococi si uneori chiar si E.coli. Mastita poate aparea si ca o complicatie a unei infectii sistemice in corpul pisicii, dar in cele mai multe cazuri este provocata fie de masurile de igiena necorespunzatoare dupa nastere sau de traumele pe care le pot produce pisoii la nivelul mamelelor cu ghearele si cu coltii.
Mastita poate afecta o singura mamela sau mai multe si se recomanda un consult veterinar de urgenta inca de la observarea primelor simptome.
Nutritia la pisica gestanta
Simptomele mastitei la pisici
Indiferent daca este cauzata de o infectie sistemica, de o trauma a mamelelor sau de blocarea canalului mamar ce impiedica evacuarea laptelui, mastita prezinta simptome similare.
Pisica sufera stari febrile, iar glandele mamare afectate se umfla si devin dureroase. Daca mastita a aparut inainte de intarcarea puilor, pisica nu-i lasa de obicei pe pisoi sa se hraneasca de la mamelele afectate, deoarece infectia poate fi transmisa usor puilor. Laptele produs de mamelele infectate poate fi mai gros, sau poate avea urme de puroi si sange.
Pisica devine letargica atunci cand sufera de mastita, isi pierde pofta de mancare si poate deveni usor deshidratata. Vizita la veterinar este necesara indiferent daca singurul simptom este o singura mamela umflata si dureroasa la atingere. In absenta tratamentului necesar, infectia se poate transforma in abces sau chiar in cangrena.
Medicul veterinar va face de obicei analize de sange inainte de confirma diagnosticul si poate analiza si urina pisicii. Analiza culturii bacteriilor din lapte este necesara pentru a identifica antibioticul cel mai eficient in tratamentul pisicii.
Tratamentul mastitei la pisici
Atunci cand semnele infectiei sunt ingrijoratoare, medicul veterinar poate prescrie pe loc un antibiotic cu spectru larg de actiune, iar dupa identificarea bacteriei ce a provocat infectia, poate recomanda un antibiotic mai eficient.
In cazurile in care pisoii nu au fost intarcati, se recomanda monitorizarea atenta a greutatii lor dupa inceperea tratamentului. Cand pisoii nu iau in greutate, laptele pisicii nu mai este recomandat.
Daca o singura mamela este afectata si pisica nu are alte simptome ale infectiei, medicul veterinar poate recomanda continuare hranirea naturala a puilor. In cazul in care pisica lauza are nevoie de timp pentru recuperare, pisoii pot fi hraniti cu un inlocuitor special pentru laptele mamar. Laptele de vaca nu este recomandat.
Folosind comprese calde de mai multe ori pe zi, poate fi usurata drenarea mamelelor infectate si vindecarea mai rapida a pisicii. Medicul veterinar poate prescrie si medicamente pentru durere.
Cu ingrijiri corecte si cu unele modificari in dieta recomandate de medic, mastita nu pune in pericol viata pisicii. Masuri de precautie suplimentare dupa vindecare includ scurtarea blanii din zona mamelelor pentru a preveni riscul revenirii infectiei si scurtarea ghearelor pisoilor ce nu au fost intarcati.
Sursa foto: Consumerist.com, Clinicaveterinariagaia.com, Ehow.com