Hrana unui iepure: Nutrientii necesari rozatorului de companie
1/1447
label Info Rozatoare autorenew 09 Iul 2013, 00:00
Corpul tuturor animalelor, inclusiv al iepurilor, are nevoie de o combinatie de apa, proteine, carbohidrati, grasimi, minerale si vitamine pentru a putea functiona corespunzator.

Substantele nutritive de care iepurele si toate animalele au nevoie se impart in doua mari grupe: esentiale (care trebuie procurate din exterior, intrucat nu pot fi produse de organism sau sunt produse in cantitati insuficiente) si non-esentiale (care pot fi produse si in corp).

Proteinele

Proteinele sunt acei nutrienti formati din aminoacizi, aflati in structura ADN-ului si a enzimelor. Sunt substante nutritive vitale, intrucat joaca un rol in cele mai multe functii celulare si, in plus, contribuie la formarea muschilor, parului, unghiilor si a pielii.

Pentru a fi sanatos, iepurele are nevoie atat de proteine esentiale, cat si de proteine non-esentiale. Printre aminoacizii esentiali, pe care iepurele trebuie sa si-i procure din alimentatie, se numara lizina, valina, leucina, isoleucina si metionina.

Bacteriile din colonul iepurelui produc proteine, de care rozatorul se poate folosi pentru a-si asigura necesarul multumita cecotrofiei - consumul anumitor fecale, bogate in proteine si bacterii, deopotriva.

Carbohidratii

Carbohidratii se impart in trei tipuri: simpli (zaharurile), complecsi (amidonul) si fibre dietetice. Dintre acestia, cele mai importante in alimentatia unui iepure sunt fibrele, necesare pentru buna functionare a tractului gastrointestinal. Daca fibrele solubile sunt necesare intrucat sunt fermentate in cecum, producand bacterii (si, astfel, proteine) si vitamine din complexul B, cele insolubile favorizeaza un tranzit intestinal normal.

Dieta unui iepure trebuie sa includa cel putin 14% fibre, o cantitate chiar mai ridicata la rozatoarele adulte.

Grasimile

Grasimile sunt cele care asigura energia iepurelui, dar si acizii grasi esentiali, fiind incluse si in structura membranei celulare. Iepurele necesita o alimentatie cu un continut redus de grasimi (3%) - cresterea cantitatii de grasimi poate duce la instalarea obezitatii.

Vitaminele

Iepurele are nevoie de o dieta care sa includa o varietate de vitamine: A, B, C, D, E, K. De regula, o alimentatie echilibrata ii furnizeaza iepurelui necesarul vitaminic, suplimentele fiind arareori recomandate. Este important de retinut, de asemenea, ca iepurele isi asigura necesarul de vitamine B si K prin cecotrofie.

Mineralele

Iepurele, la fel ca toate animalele, are nevoie de un aport echilibrat de 22 de elemente anorganice diferite - mineralele. Macromineralele - care trebuie sa se afle in cantitati ridicate in dieta iepurelui - numara calciul, fosforul, sodiul, clorul, potasiul, magneziul si sulful. Dintre acestea, cele mai importante sunt calciul si fosforul, care se regasesc din belsug in hrana din comert (precum alfalfa), destinata iepurilor.

Apa

Apa este vitala pentru supravietuirea iepurelui si a tuturor animalelor. Un iepure adult consuma, in medie, circa 10 ml de apa per 100 g de greutate corporala. Rezulta un consum foarte ridicat de apa pentru un animal de talia iepurelui - asigura-te, asadar, ca micul rozator are in permanenta la dispozitie un vas generos cu apa proaspata.

Foto: telegraph.co.uk, betterphoto.com, etsy.com, highwallpaper.net, freepik.com