Chiar daca primavara este sezonul in care pisica naparleste mai mult, caderea parului poate fi cauzata si de temperatura mediului. In perioadele caniculare, blana pisicii cade intr-un ritm mai alert. Daca pisica sufera deja de o problema ca spalarea exagerata, blana este afectata si mai mult. Cea mai buna solutie este prevenirea, iar folosirea suplimentelor alimentare pentru ghemele de par este intotdeauna o idee buna pe timpul verii.
Purici
Chiar si cele mai calme pisici de apartament si-ar dori sa iasa din casa pe timpul verii, iar puricii pot deveni o problema serioasa. Alte pericole exterioare pentru pisica includ diferiti paraziti pe care pisica ii poate transmite apoi stapanului. Asigura-te ca deparazitarea interna este la zi si foloseste produse anti-purici inainte de orice iesire la iarba verde a pisicii pe timpul verii.
Alergii
Pisica este afectata de alergiile sezoniere in special primavara si vara. Mediul exterior include mult mai multi alergeni, deci este important sa te asiguri ca animalul de companie nu prezinta semne de reactii alergice inainte sa o scoti la plimbare.
Pisica are alergie: Cum descoperi si tratezi alergiile pisicilor
Cele mai multe alergii ale pisicilor sunt legate de mancare si de polen, iar atunci cand nu sunt tratate, se pot agrava, iar senzatia de mancarime face animalul sa-si produca leziuni pe piele, care duc si la caderea blanii.
Antihistaminele pot fi utilizate ca tratament preventiv, inainte de a scoate o pisica cu probleme la iarba verde, dar in cazurile grave animalul poate avea nevoie de injectii speciale pentru scaderea sensibilitatii la alergeni.
Arsuri solare
Orice pisica poate suferi de arsuri solare pe timpul verii, dar cele mai sensibile sunt cele cu blana deschisa la culoare si cu nas si urechi roz. Riscul cel mai ridicat este intalnit la pisicile care isi petrec majoritatea timpului in afara casei, dar si la cele de apartament, care stau intinse la geam chiar langa fereastra.
Puterea radiatiilor solare este amplificata de sticla, iar la orice aparitie a unei leziuni intr-o zona expusa la soare, este important sa apelezi rapid la un medic veterinar. Tratate la timp, arsurile solare se pot vindeca rapid. Daca sunt ignorate, produc leziuni si ulceratii mai grave sau chiar cancer la piele, cu sanse reduse de tratament la pisici.
Deshidratare si insolatie
Insolatia apare atunci cand pisica petrece prea mult timp in bataia directa a soarelui, fara sa fie hidratata suficient si poate fi recunoscuta dupa simptome ca: respiratie grea, productie de saliva in exces, spalat excesiv (pentru a se racori). Simptomele mai grava includ varsaturi, puls ridicat, letargie si slabiciunea generala.
Monitorizarea orelor petrecute in soare este utila, dar pentru a preveni deshidratarea este important sa iei mai mult pasi. Pune cate un vas cu apa in fiecare camera sau achizitioneaza o fantana speciala care atrage pisicile si le face sa bea mai multa apa. Introducerea unei cantitati mai mare de mancare umeda in dieta pisicii este o alta idee buna, iar pentru pisicile cu probleme la rinichi se recomanda apa purificata sau distilata.
Sursa foto: saleshibainu.com, foxnews.com, catchow.com, foursquare.com