SOS pisica: Cum actionezi de urgenta pentru a salva o pisica
6/639
calendar_month 10 Mar 2011, 00:00
Pisicile nu au, din pacate, posibilitatea de a apela de pe telefonul mobil la 112 atunci cand le este rau: ramane in sarcina stapanilor sa actioneze rapid atunci cand pisica are o urgenta, iar cei mai constiinciosi si responsabili stapani stiu exact cum sa aiba grija de pisica in caz de urgenta.

Pentru principalele probleme grave pe care le pot avea pisicile - stopul cardio-respirator, sufocarea si ranile - exista anumite strategii pentru ingrijiri medicale. Multi stapani bine instruiti stiu ca pisicile pot reactiona bine daca primesc ingrijiri de urgenta si ca acestea le pot salva viata.

Resuscitarea pisicii

Foarte rar ne vom gasi in situatia in care am gasit o pisica grav ranita, lovita de o masina sau agresata in vreun fel: de multe ori, pisicile sunt animale discrete si inteligente, care stiu sa se fereasca de probleme de orice fel. Insa in cazul in care ne confruntam cu o astfel de situatie si nu putem apela la un veterinar, trebuie sa stim cum sa ii acordam primul ajutor.

Resuscitarea la pisica se face atunci cand observam ca animalul nu mai respira. Pentru a testa acest lucru, se poate urmari zona coastelor si a abdomenului, pentru a vedea daca se misca in ritm normal de respiratie. Daca puneti mana pe partea stanga, in lateralul pieptului animalului, puteti constata daca ii bate inima. O oglinda pusa in fata gurii animalului poate arata clar daca aceasta respira: daca nu se abureste, inseamna ca animalul nu mai respira.

Masura de resuscitare este folosita a oferi animalelor in stop cardio-respirator o sansa la viata, insa deseori nu are succes, chiar si atunci cand este efectuata de medicii veterinari.

Resuscitarea se efectueaza in mod similar cu cea efectuata la oameni: se elibereaza caile respiratorii, se aseaza animalul pe o parte si i se efectueaza respiratie gura la gura, in timp ce se efectueaza masaj cardiac. Trebuie insa retinut ca pulsul unei pisici este mai rapid decat la om, asa ca masajul cardiac va fi mai rapid. Masajul cardiac trebuie efectuat cu atentie, pentru a nu distruge cutia toracica a animalului, care este fragila.

Cum ajutam o felina care se sufoca?

Accidentele care au loc in gospodarii implica deseori obiecte cu care animalul se sufoca: jucaria preferata, un obiect care animalului i se pare interesant, sau chiar mancarea pot cauza mari probleme, daca raman blocate in gatul animalului.

Pisicile sunt animale curioase si mananca multe alimente, asa ca pot uneori sa ajunga la veterinar, cu caile respiratorii blocate. Deseori insa, blocarea unui obiect in gura animalului nu cauzeaza probleme. Un obiect strain ajunge sa sufoce animalul doar atunci cand ramane blocat in gat si obstructioneaza caile respiratorii.

Bucatile de oase, spre exemplu, pot ramane blocate in gura, in maxilar sau intre dinti si pot provoca disconfort. Si zgarzile pot duce la accidente, pentru ca animalul le poate rasuci sau pot trage de ele pana cand se sufoca. Animalul care are probleme de respiratie trebuie dus urgent la medicul veterinar, insa daca nu poate fi dus, trebuie eliminata cauza probabila a sufocarii:  zgarda, sfori sau alte obiecte straine. Orice obiect care este in gura animalului trebuie eliminat, insa numai daca poate fi identificat si scos.

Pisicile si cainii au anumite oase care sustin baza limbii, iar acestea nu trebuie atinse, de aceea e bine sa scoateti numai obiectele straine pe care le observati. O alta metoda de a rezolva problema este sa aplicati o lovitura scurta intre umeri, care ar putea disloca obiectul respectiv. Poate fi aplicata si o manevra Heimilch, in cazul in care nimic nu pare sa ajute animalul: tineti animalul de talie si apasati rapid pe abdomen de 3-5 ori, apoi verificati daca obiectul strain a fost eliminat.

Cum tratezi ranile pisicii?


Uneori, o pisica ce are obiceiul sa vagabondeze prin curte sau prin cartier poate fi ranita in diverse accidente. Insa ranile pot fi bandajate si sangerarile pot fi oprite.

Pot fi folosite bandaje normale, dar si cearsafuri sau alte materiale textile, daca nu aveti altceva la indemana. Ranile la cap pot fi bandajate prin infasurarea capului, fara insa sa acoperiti caile respiratorii. Ochii pisicii nu trebuie acoperiti, pentru ca acest lucru ii va inrautati starea de anxietate.

Bandajele la picioare pot fi aplicate pentru a stabiliza animalul in caz ca a suferit o fractura sau pentru a opri sangerarea. In cazul in care exista insa o fractura de humerus sau femur (in apropiere de baza piciorului), cel mai bine e sa duceti animalul la veterinar, deoarece bandajele nu o vor ajuta. Bandajele nu trebuie stranse prea tare, pentru ca pot afecta circulatia sangelui, in caz de fractura.

Quiz
Ai un favorit in "familia" de animale??

Stii sa te comporti egal cu toate animalele tale??Le alinti pe amandoua sau esti total pe dos??Daca faci testul vei afla ce trebuie sa imbunatatesti.

Sondaj

Cand pleci in vacante si nu iti poti lua animalul, ce faci?