Spondiloza la pisica: simptome si tratament

1/1356
label Info Pisici autorenew 27 Mai 2013, 00:00
Spondiloza este una dintre afectiunile care afecteaza toate pisicile dupa o anumita varsta, indiferent daca animalul prezinta sau nu simptome. Este caracterizata de aparitia unor osteofite ("ciocuri") pe vertebrele pisicii, care ii pot cauza numeroase alte complicatii. Descopera cum poti identifica aceasta problema la timp si care sunt tratamentele disponibile pentru spondiloza la pisici.

2450.jpg

Cele mai periculoase boli la pisica

Cauze care duc la aparitia spondilozei la pisici

In cele mai multe cazuri, osteofitele apar in grup, formandu-se pe vertebre alaturate. In timp ce unele rase de caini, ca Doberman Pinscher, pot fi predispuse la aceasta problema, pisicile din orice rasa sunt vulnerabile in fata spondilozei.

Cercetarile in domeniu au indicat existenta unei predispozitii genetice la aparitia osteofitelor poate fi genetica, dar alte teorii vizeaza o dieta bogata in vitamina A, prezenta in continut ridicat in ficat.

Traumele par sa joace un rol important in dezvoltarea spondilozei. Osteofitele pot creste dupa o trauma majora (cazatura puternica) sau dupa numeroase traume minore, care tin de presiuni prea mari asupra acelorasi oase si incheieturi.

Odata ce spondiloza s-a instalat, mobilitatea pisicii poate fi afectata de efortul fizic zilnic (sarituri), dar si de greutatea animalului: un animal care sufera de hiperlipidemie este foarte predispus la ingrasare odata ce isi reduce activitatea fizica.

Simptome spondiloza

La o pisica aparent sanatoasa, primele simptome vizeaza reducerea mobilitatii. In unele cazuri, osteofitele pot fi identificate prin atingere: se prezinta ca umflaturi usoare pe coloana vertebrala a pisicii.

Atunci cand pisica da semne de durere sau evita sa mai sara in locuri inalte, este necesara confirmarea diagnosticului printr-o radiografie. Daca este ignorata, spondiloza se poate agrava rapid, iar in cazul spondilozei lombare, poate afecta chiar nervii responsabili cu controlul functiilor fiziologice sau al labelor din spate.

Cand observi ca pisica schioapata sau incearca sa apese mai usor pe o laba atunci cand merge, este necesar un consult veterinar rapid. Incontinenta este un alt semnal de alarma cu privire la agravarea spondilozei care afecteaza neurologic pisica.

Tratamente pentru spondiloza la pisici

"Ciocurile" pot fi identificate pe loc printr-o radiografie, dar uneori sunt necesare si alte analize, pentru a exclude ipoteza cancerului. Osteofitele pot fi indepartate chirurgical, dar acest lucru este recomandat doar in cazurile grave, cand exista riscul unor complicatii mai grave. In plus, cauzele aparitiei lor nu pot fi eliminate, deci spondiloza apare din nou.

Optiunile de tratament se limiteaza la reducerea disconfortului sau durerii pisicii. In acest scop, medicul veterinar poate prescrie antiinflamatoare nesteroidiene, iar in cazul in care pisica sufera de obezitate, este important ca greutatea animalului sa fie redusa.

Sursa foto: fundrazr.com, artleo.com, knottygnome.com