Alimentatia dezechilibrata, foarte bogata in ficat, provoaca adesea cresterea nivelului de vitamina A in corp pana la aparitia toxicitatii. In cazul vitaminei D, in afara de supradozarea uleiurilor de peste, toxicitatea apare daca animalul a consumat otrava pentru sobolani care contine colecalciferol sau a ros unele plante decorative, ca Cestrum diurnum.
Sindromul de pica la pisici: de ce mananca pisica lucruri anormale?
Toxicitate vitamina A
Aparuta mai des la pisicile adulte, cu varsta intre 2 si 9 ani, toxicitatea vitaminei A se manifesta prin letargie, pierderea poftei de mancare si scaderea greutatii. Pisica poate dezvolta alergii pe piele in zona gatului si a labelor frontale, poate schiopata, iar efectele se manifesta si prin constipatie sau blana cu aspect mat.
Daca este eliminata sursa de alimentatie prea bogata in vitamina A, problema dispare treptat de la sine, dar unele pisici pot avea nevoie si de un tratament medicamentos pentru durere.
Toxicitate vitamina B6
Intalnita mai rar, supradoza de vitamina B6 se manifesta prin simptome la nivelul sistemului nervos. Deoarece face parte din categoria grasimilor solubile in apa, vitamina B nu este la fel de periculoasa ca A sau D in cazul unei supradoze.
Pisica poate prezenta o sensibilitate crescuta la lumina, iar efectul neurotoxic al supradozei de vitamina B6 implica diverse simptome la nivelul sistemului nervos, de la spasme musculare pana la probleme de miscare.
Toxicitate vitamina C
Spre deosebire de corpul uman, cel al pisicii poate sintetiza vitamina C zilnic, astfel incat excesul de suplimente alimentare sau de alimente nepotrivite poate cauza toxicitate in corpul pisicii.
Cand nivelul de vitamina C creste periculos de mult, pisica poate suferi de diaree si poate fi balonata. Umflarea la nivelul abdomenului este isotita si de durere la atingere. Cele mai multe pisici au nevoie de suplimente de vitamina C doar atunci cand alapteaza si doar la recomandarea medicului veterinar.
Toxicitate vitamina D
Pentru vitamina D, simptomele de toxicitate se manifesta similar celor ale otravirii animalului. Pisica poate avea varsaturi, diaree, anorexie, alaturi de schimbari comportamentale (depresie, apatie). Alte simptome pentru supradoza cu vitamina D includ hemoragii, dureri osoase sipuls neregulat.
Tratamentul pentru supradoza de vitamine poate include si injectarea de fluide intravenos, alaturi de alte terapii in cazul in care au fost afectate organele interne.
Daca pisica a fost descoperita imediat dupa ce a luat o supradoza mare de vitamine, inducerea varsaturilor este o idee buna, iar medicul veterinar poate chiar prescrie carbuni care impiedica absorbtia completa a vitaminelor la nivelul sistemului digestiv.
Sursa foto: Antranik.org, Bideawee.org, Tuttozampe.com, Pet-er.com