Cunoscuta si sub numele de Persana Colorpoint, rasa Himalayana este una dintre cele mai populare pisici de rasa cu blana lunga si are un temperament cald: se ataseaza rapid, este iubitoare si loiala.
Istoricul si originea
Rase obtinute din incrucisarea Persanei cu Siameza au aparut si au disparut de-a lungul a sute de ani, insa standardul actual al rasei Himalayana este bazat pe o incrucisare din secolul trecut. Omologata abia in anii 1950, in SUA, rasa Himalayana isi are originile in experimente genetice de incrucisare din anii 1920, ce aveau ca scop obtinerea unei pisici persane cu coloritul specific siamezelor.
Prima pisica Himalayana potrivit standardelor moderne s-a nascut in 1931 si a fost botezata Debutante de catre crescatorii Virginia Cobb si Clyde Keeler. La mosteniarea genetica a pisicilor himalayene moderne contribuie insa si o varietate dezvoltata in Canada.
Rasa Himalayana poarta acest nume datorita asemanarii cu mai multe mamifere specifice muntilor Himalaya, in special a iepurelui himalayan. In prezent, unele asociatii feline considera pisica Himalayana o simpla variatie de culoare a persanei, dar exemplarele din aceasta rasa sunt prezente in concursuri intr-o grupa separata.
Aspectul exterior si dimensiunile
Rasa Himalayana are o dimensiune intre medie si mare, la fel ca pisica persana, cu oase voluminoase, corp rotunjit si coada scurta. In afara de coloritul special al blanii, incrucisarea dintre persana si siameza a asigurat pisicilor din aceasta rasa ochii albastri ai siamezei. Picioarele pisicilor din rasa Himalayana sunt scurte, lucru ce nu le permite sa sara la fel de sus ca alte pisici. Capul este rotund, iar gatul este scurt si gros. Ochii sunt in general rotunzi si departati, iar urechile au varfuri rotunjite si au o dimensiune reltiv mica.
Exista doua variatati dupa care sunt catalogate pisicile din rasa Himalayana in functie de forma fetei: cele cu fata traditionala, "de papusa", cu botul extins si cele cu trasaturi mai extreme, cu botul "strivit", care sunt vulnerabile in fata unui numar mai mare de probleme de sanatate.
Blana lunga a pisicilor din rasa Himalayana necesita ingrijire zilnica pentru prevenirea formarii de noduri, iar unele pisici au nevoie sa fie spalate si pe fata zilnic. Dupa culoarea blanii exista 5 tipuri de pisica Himalayana: albastra, lila, maro, ciocolata, rosie si galbena.
Varietatea albastra are o blana deschisa la culoare si picioare, fata si coada gri inchis cu reflexe albastrii. Pisicile din rasa Himalayana in varietatea lila au blana mai deschisa la culoare, cele maro au punctele patate un maro mai inchis, cele din varietatea ciocolata au blana usor mai deschisa la culoare decat cele maro si pernite roz. Varietatea galbena are blana in nuante mai deschise decat cea maronie, iar cea rosie este foarte asemanatoare, diferentele fiind uneori dificil de subliniat.
In afara de varietatile de pisica Himalayana ce au fata, picioarele si coada in culori bine delimitate, varietatile Tortie si Lynx au petele de culoare cu modele diferite in zonele colourpoint.
Personalitatea
Pisicile din rasa Himalayana au o personalitate potrivita pentru cei ce cauta un animal de companie loial si afectuos.
Sunt pisici relaxate care se obisnuiesc cu locuinta si nu sunt prea incantate de mutari.
Cu o voce dulce si melodioasa, pisicile din rasa Himalayana nu sunt foarte vocale, dar nici pisici foarte tacute. Cele mai multe au momente de joaca, dar isi petrec cea mai mare a timpului observand activitatea oamenilor din jur.
Mostenirea genetica preluata de la siameze face pisicile din aceasta rasa sa fie totusi mai active decat persanele, dar se bucura cel mai mult de momentele in care sunt mangaiate in poala unui om.
Himalayana nu necesita prea multe jucarii speciale, se poate distra si cu o bucata de hartie mototolita, dar odata ce se ataseaza de un om poate cere atentie in mod frecvent.
Relatiile cu familia si casa
Datorita blanii lungi, rasa Himalayana este mai potrivita pentru interior decat pentru exterior, unde blana se poate murdari si incalci rapid, chiar si intr-o gradina ingrijita.
Mediul ideal pentru o astfel de pisica este o familie, in care primeste atentie de la mai multi membri, desi formeaza o legatura afectiva primara cu un singur om. Himalayana se intelege bine si cu copii sau alte animale, dar nu este incantata de copii mici, care o pot lovi si alerga si nici de caini de talie mare. Chiar daca au o personalitate vesela, cele mai multe exemplare nu apreciaza hainutele sau accesoriile speciale.
Pisicile din rasa Himalayana nu se inteleg intotdeauna bine cu strainii, dar prefera sa se ascunda atunci cand o persoana noua le intra in teritoriu, nu sa atace.
Aspecte particulare
Blana lunga necesita o ingrijire regulata, in cele mai multe cazuri zilnica. Perierea se face de obicei cu un pieptene de otel inoxidabil, care elimina cel mai usor ghemotoacele de plana incurcata, dar blana lunga poate fi periata si cu alte perii speciale. Pisicile din rasa Himalayana nu apreciaza prea mult sa fie tunse si au un potential de naparlire mare, motiv pentru care intreaga casa necesita o curatenie temeinica regulata.
Unele exemplare pot avea probleme cauzate de activitatea excesiva a glandelor lacrimare, lucru ce duce la patarea inestetica a blanii. Pentru a preveni acest neajuns, fata pisicii poate fi spalata zilnic cu putina apa.
Urechile neingrijite pot cauza infectii la pisicile din rasa Himalayana, motiv pentru care se recomanda curatarea lor saptamanala cu un betisor cu vata si o solutie speciala.
Boli si afectiuni curente
Cea mai des intalnita afectiune ereditara ce poate afecta rasa Himalayana este PDK, sindromul polichistic renal, ce duce la aparitia unor chisturi pe rinichi ce pot fi observate prin ecografie. In cazurile grave, boala evolueaza pana la insuficienta renale si moarte. Testele ADN ale parintilor pot arata daca pisoiul poarta sau nu gena ce provoaca aceasta boala.
In cazul pisicilor Himalayana cu trasaturi extreme (botul "strivit") pot aparea unele probleme respiratorii in situatii de stress, ca transportul in cala in avion. Acestea sunt inrautatite la temperaturi ridicate, motiv pentru care se recomanda aerul conditionat pe timpul verii.
Obezitatea poate afecta pisicile care sunt rasfatate cu prea multe gustari de-a lungul zilei si poate produce si alte probleme serioase de sanatate la pisicile din rasa Himalayana.
Sursa foto: Katoikidio.gr, Catsofaustralia.com, Cherrybirdie.com, Activedesktopwallpapers.com