Rasa Peterbald este acceptata de organismele internationale, insa desi este inclusa in categoria "pisici fara blana", cele mai multe exemplare de Peterbald au macar putin par fin si ofera au un risc mai scazut pentru cei alergici la pisici.
Istoricul si originea
Desi primul exemplar de Peterbald a fost inregistrat in 1994, istoria acestei rase incepe mai devreme, in 1988, cand o pisicuta adoptata de pe strazi a inceput sa-si piarda blana la varsta de 4 luni.
Adoptata de Elena Kovaleva, Varvara a fost tratata de medicul veterinar pentru afectiuni dermatologice, insa blana a continut sa-i cada pana a devenit evident ca pisica are o gena recesiva pentru caderea blanii.
Din pisicuta ce parea diferita de mutatiile naturale ale ce au dus la aparitia rasei Sphynx a fost dezvoltata rasa Donskoy, cunoscuta si sub denumirile de Don Sphynx, Don Hairless si Donsky.
Imperechearea acestor exemplare cu pisici siameze de catre Olfa S. Mironova a produs noua rasa Peterbald in 1994, ce a fost adoptata apoi in standardele organismelor internationale: TICA (The International Cat Association), WCF (World Cat Federeration) si apoi in AFCA (American Cat Fanciers Association).
In prezent, imperecherea pisicilor din rasa Peterbald este permisa cu pisici din rasele Siameza si Oriental Shorthair.
Aspectul exterior si dimensiunile
Deoarece este o rasa atat de noua si incrucisarea pisicilor Peterbald continua cu alte rase, nu exista standarde foarte sticte pentru felinele ce apartin acestei rase. Greutatea obisnuita a unui adult este de 4,5 kg si sunt acceptate diferite variatii cu blana mai lunga sau mai scurta.
Elementele definitorii ale rasei includ: corpul subtire dar musculos, ochii migdalati, capul alungit, coada lunga, cutele pielii si labele ovale ce le permit sa apuce obiecte si sa deschida cu usurinta clante.
Indiferent daca pisica Peterbald se naste sau nu cu blana, parul poate cadea in timp, iar coloritul acesteia si al ochilor este variat. Pisicile din rasa Peterbald se incadreaza in 5 categorii, pe baza blanii.
Varianta "Ultra bald" include pisici Peterbald care se nasc fara par si nu le creste deloc de-a lungul vietii. Acestea nu au nici macar sprancene sau mustati. Varianta "Chamois" reuneste pisicile Peterbald care au cel putin 90% din suprafata corpului fara par. Strancenele si mustatile pot fi carliontate, strambe sau rupte.
In varianta "Velour", pisicile din rasa Peterbald pot avea corpul acoperit de o blana fina cu o lungime de maxim 1 mm. Unele pisici trec prin acest stadiu dupa nastere, dar devin mai tarziu "Chamois". Varianta "Brush" include pisici cu par usor carliontat cu o lungime de pana la 5mm. Daca pana la varsta de 2 ani nu si-au pierdut blana pentru a deveni "Ultra bald", acest proces nu mai are loc. Au mustatile strambe sau carliontate.
La varianta "Straight", blana este scurta iar mustatile sunt drepte. Pisicile PEterbald din aceasta categorie nu au gena ce cauzeaza pierderea parului, deci nu o pot transmite nici prin reproducere.
Personalitatea
Pisicile din rasa Peterbald pastreaza caracterul social al raselor din incrucisarea carora au rezultat si sunt animale sociale, care se pot juca si singure, dar apreciaza compania celor din jur.
Afectuoase, devotate si inteligente, pisicile Peterbald sunt prietenoase chiar si cu strainii si nu au raceala altor pisici de origine asiatica.
Multe pisici din aceasta rasa isi urmaresc stapanul prin casa pentru o sansa de a se aseza in poala lui si sunt pisici vocale, dar au vocea mai moale decat cea a siamezelor. Nu le place sa ramana singure pentru mult timp, motiv pentru care este indicata achizitionarea a doua pisici daca poti petrece doar cateva ore pe zi alaturi de ele.
Relatiile cu familia si casa
Peterbald este o rasa de pisici excelente pentru o familie, deoarece se inteleg la fel de bine cu adultii si copiii, dar si cu caini sau alte animale de companie.
Spre deosebire de siameze, care au nevoie de spatii de explorat, pisicile din rasa Peterbald se descurca bine si in spatii mai restranse, chiar si intr-o garsoniera atunci cand au la dispozitie parteneri de joaca.
Aspecte particulare
Blana scurta sau absenta ei completa la unele exemplare de Peterbald implica nevoi de igiena speciale. Pisica Peterbald cu blana scurta are nevoie de o baie la fiecare 2-8 saptamani pentru eliminarea grasimii, dar cea complet lipsita de par poate avea nevoie chiar de o igienizare saptamanala.
Cei care adopta o pisica Peterbald sunt sfatuiti si sa ii curete in mod regulat urechile, dar si pernutele in care se retrag ghearele, unde sebumul produs natural de piele se poate aduna in mod excesiv.
Multi considera pisicile fara blana ca animale ideale pentru cei ce sufera de alergii, insa aceasta presupunere nu este intotdeauna corecta. Alergiile la pisici pot fi provocate de diferite tipuri de proteine, ce pot fi intalnite in blana pisicilor, in matreata lor fina ce ajunge sa pluteasca in aer de multe ori si chiar in saliva.
Pisicile din rase ca Peterbald si Sphynx au un risc mai redus de a provoca alergii oamenilor, dar nu sunt animale complet hipoalergenice. Cea mai buna solutie pentru a determina compatibilitatea dintre o persoana cu alergii si o pisica Peterbald este organizarea a cel putin o vizita inainte de adoptie, pentru a avita astfel o incompatibilitatea majora ce poate fi descoperita mai tarziu, dupa ce pisica si omul s-au atasat deja unul de celalalt.
Boli si afectiuni curente
Absenta blanii poate contribui uneori la arsuri solare la nivelul pielii, in special la o pisica ce petrece multa vreme in exterior, dar si la exemplarele de Peterbald care aleg sa doarma pe pervaz, in lumina directa a soarelui.
In timpul scurt de la omologarea rasei pana in prezent nu au fost identificate probleme de sanatate genetice, iar pisicile din rasa Peterbald sunt considerat rezistente si sanatoase. Chiar daca nu au fost diagnosticate probleme genetice, este important sa obtii o garantie de sanatate de la crescator in momentul achizitionarii unei pisici din rasa Peterbald.