Sunt ideale in familiile cu copii, in care mai exista si alte animale de companie, cu precadere pentru ca nu le place singuratatea.
Istoricul si originea
Originea rasei de pisici Ragamuffin este una misterioasa. Faptele concrete, insa, o plaseaza in stransa legatura cu originea rasei Ragdoll. Astfel, cea din urma rasa a luat nastere in anii 1960 cand Ann Baker, o crescatoare de pisici persane, s-a imprietenit cu un vecin care avea in grija mai multe pisicute salbatice. Una dintre acestea, pe nume Josephine, a fost lovita de o masina si, dupa ce si-a revenit, a dat nastere unor pisoi cu un temperament mult diferit de acela al felinelor salbatice: nou-nascutii s-au dovedit a fi foarte prietenosi si blanzi.
Ann Baker s-a indragostit de acesti pisoi si de personalitatea lor jucausa si a inceput sa ii imperecheze pentru a le pastra trasaturile de temperament. Din aceste pisici s-a dezvoltat rasa Ragdoll si, mai tarziu, in anul 1994, rasa Ragamuffin, in urma deciziei unor crescatori de a se separa de IRCA (International Ragdoll Cat Association), condusa de Ann Baker, si regulile sale tot mai restrictive in ceea ce priveste imperecherea exemplarelor de Ragdoll. Ragamuffin ramane, in continuare, o rasa foarte apropiata de Ragdoll, iar pisica Josephine este considerata stramoasa amandurora.
Prima asociatie felina care a acceptat rasa Ragamuffin in concursurile de specialitate a fost United Feline Organization (UFO) si, desi exista in continuare asociatii care nu recunosc rasa (din cauza inrudirii sale foarte apropiate cu Ragdoll), Ragamuffin a reusit sa fie acceptata de American Cat Fanciers Association (ACFA). In anul 2003, rasa a fost acceptata in mod oficial si de Cat Fanciers' Association (CFA).
Aspectul exterior si dimensiunile
Aspectul exterior al pisicilor din rasa Ragamuffin poate sa varieze simtitor, exemplarele fiind disponibile intr-o bogatie de culori, in diferite combinatii. Ragamuffin este inclusa in clasa pisicilor cu par semilung. Blana felinelor Ragamuffin este deasa, cu textura moale, similara celei de iepure. De regula, este mai scurta in zona stomacului si mai stufoasa in jurul gatului.
Pisicile Ragamuffin sunt de statura mare. Femelele pot avea o greutate cuprinsa intre circa 4,5 kg si 7 kg, in timp ce masculii, mai masivi, pot cantari intre 7 kg si 10 kg. Felinele Ragamuffin au o structura osoasa puternica si au nevoie de circa 4-5 ani pentru a atinge maturitatea.
Au corpul puternic si musculos si picioare osoase (cele posterioare sunt mai lungi decat cele anterioare), terminate cu labute puternice, rotunde. Gatul este scurt, iar capul este mediu, rotunjit, prevazut cu urechi drepte, usor rotunjite la capete. Ochii sunt mari, migdalati, de diverse culori.
Coada pisicilor Ragamuffin este lunga, dimensiunile sale fiind cel putin egale cu cele ale corpului. Coada este acoperita de o blana deasa, stufoasa.
Personalitatea
Pisicile Ragamuffin sunt docile si foarte afectuoase. Adora sa fie tinute in brate si mangaiate si au nevoie sa se bucure in permanenta de atentia oamenilor din jurul lor. Obisnuiesc sa isi astepte stapanii la usa cand acestia se intorc acasa si sa ii urmeze peste tot. Desi nu sunt neaparat firi energice, pisicile Ragamuffin iubesc sa se joace si se adapteaza voiosiei copiilor, cu care se inteleg excelent.
Relatiile cu familia si casa
Felinele Ragamuffin sunt, prin definitie, pisicute de familie, care prefera compania celorlalti in detrimentul singuratatii. Comportamentul lor este similar adesea celui unui caine de companie, intrucat sunt iubitoare, ascultatoare si loiale. Se inteleg foarte bine cu toti membrii familiei, inclusiv cu copiii si cu alte animale de companie. Dau dovada de o rabdare exemplara in relatia cu copiii pe care ii pot insoti, de altfel, si la plimbarile in exterior, in carucior, spre exemplu.
Pisicutele Ragamuffin sunt mai degraba feline de casa care, desi se pot adapta mediului exterior, sunt mai vulnerabile pericolelor externe decat alte rase.
In general, se adapteaza oricarui mediu de trai, cu conditia sa se bucure in permanenta de afectiunea si atentia stapanilor sai.
Aspecte particulare
Intrucat sunt feline mai degraba calme decat agitate, stapanului ii revine indatorirea de a le mentine active, in asa fel incat greutatea lor sa nu depaseasca limitele normale. Asadar, chiar daca pisicutele Ragamuffin prefera sa stea in poala stapanilor si sa toarca fericite, este important sa fie indemnate frecvent la joaca, dar si sa li se ofere o dieta atent controlata, in special odata cu inaintarea in varsta sau in cazul sterilizarii.
Totodata, blanita pisicilor Ragamuffin trebuie ingrijita, procesul nefiind unul dificil. Intrucat blana sa este moale, indiferent de lungime, aceasta poate fi periata cu usurinta. Se recomanda perierea periodica (mai frecventa in cazul exemplarelor cu parul lung) pentru a preveni incalcirea blanii si formarea smocurilor inestetice de par. In general, perierea o data sau de doua ori pe saptamana este suficienta.
De asemenea, este important sa le fie taiate periodic gherutele si curatate urechile. Apeleaza la serviciile unui specialist pentru a nu le rani. Frecventa recomandata este o data la 10 zile sau la doua saptamani. Nu in ultimul rand, intrucat pisicutele Ragamuffin pot fi predispuse la boli dentare, ar putea fi necesar si periajul dintilor cu o pasta recomandata de medicul veterinar sau curatarea periodica a danturii la cabinetul unui specialist.
Boli si afectiuni curente
Desi nu sunt predispuse la boli genetice specifice, pisicile Ragamuffin risca sa dezvolte probleme precum cardiomiopatia hipertrofica si rinichii polichistici.
Cardiomiopatia hipertrofica este cea mai comuna boala a inimii la feline si se manifesta prin ingrosarea miocardului. Cercetatorii au descoperit mutatia genetica ce determina instalarea acestei afectiuni la pisicile Ragamuffin si au dezvoltat un test genetic care permite crescatorilor de pisici din aceasta rasa sa descopere problema inainte de a le imperechea.
In ceea ce priveste rinichii polichistici, boala a aparut la rasa Ragamuffin via rasa persana, stramosul sau. Inainte de a achizitiona o pisica Ragamuffin, asigura-te ca felina are un certificat care ii atesta starea excelenta de sanatate.
Foto: pictures-of-cats.org, ragamuffinkittens.co.uk, animal-photography.com