Daca nu esti familiarizat deloc cu cresterea reptilelor, ingrijirea unui cameleon iti va parea dificila, insa daca ai deja cateva cunostinte despre aceste minunate animale, atunci nu ar trebui sa intampini dificultati in cresterea si ingrijirea cameleonului.
In lume exista peste 150 de specii de cameleoni, majoritatea provenind din Madagascar. Tocmai datorita faptului ca sunt reptile exotice, cameleonii au nevoie de o ingrijire foarte atenta atunci cand sunt tinuti in casa. Mai putin sensibili la diverse schimbari de mediu si mai putin pretentiosi sunt Cameleonul cu creasta (Veiled) sau Cameleonul pantera, specii recomandate atat pentru incepatori, cat si pentru persoane cu experienta in ingrijirea reptilelor.
Inainte de a-ti achizitiona un cameleon, este bine sa te pui la punct cu detalii despre cresterea si ingrijirea lui.
Alege o cusca de sarma pentru cameleon
Cand sunt scosi din mediul lor si sunt tinuti in casa, cameleonii devin animale singuratice, care nu suporta prezenta unui alt exemplar de acelasi tip prin preajma. Prin urmare, achizitioneaza un singur cameleon, caruia ii oferi posibilitatea de a creste armonios intr-o cusca spatioasa. Pentru un cameleon adult, acvariul sau cusca ar trebui sa aiba inaltimea de cel putin 72 cm si latimea de cel putin 54 cm.
Cat despre materialul din care este confectionata cusca, este bine sa te orientezi catre plasa din sarma galvanizata, cu ochiuri de 1,5X3 cm.
Acvariile din sticla pot fi si ele folosite pentru gazduirea unui cameleon, insa sunt mai multe inconveniente in cazul lor. In primul rand, in zilele calduroase de vara, temperatura poate creste prea mult in interiorul acvariului, iar in al doilea rand, sticla din care este construit acvariul poate avea efect de oglinda. Cu alte cuvinte, cameleonul isi poate observa propria reflexie in sticla acvariului si poate deveni agitat si stresat, crezand ca este vorba despre un posibil dusman.
Pentru o casuta confortabila, ofera-i cameleonului cateva plante naturale. Cele mai indicate sunt ferigile, orhideele, ficusii si bougainvillea. Este indicat sa cureti podeaua custii zilnic sau cat mai des posibil, pentru a evita acumularea de bacterii si mizerii.
Permite-i cameleonului sa se bucure de lumina naturala
Cameleonul se simte excelent atunci cand se poate bucura de lumina naturala, prin urmare este indicat sa asezi cusca in apropierea unei ferestre. Lumina naturala este o sursa excelenta de raze ultraviolete benefice pentru cameleon, insa poti opta si pentru lampi fluorescente special concepute pentru custile reptilelor.
Asigura-i cameleonului un climat umed
Cameleonii se simt cel mai bine atunci cand sunt tinuti intr-un climat umed. O parte din umezeala poate proveni de la plantele naturale, insa pentru un efect optim este recomandat sa uzi habitatul la fiecare 4-8 ore. Daca timpul nu iti permite sa faci acest lucru, poti opta pentru un sistem automat de stropire.
Hraneste corespunzator cameleonul
Hrana preferata a cameleonilor consta in insecte, fluturi, greieri, viermi de ceara, gandaci de bucatarie, mere, ovaz nedecorticat, morcovi, leguminoase, cartofi dulci si alte legume proaspete.
La scurt timp dupa achizitionare, este bine sa-ti duci cameleonul la un veterinar, pentru a te asigura ca nu are viermi intestinali si ca este sanatos tun.
Sursafoto:muchadoaboutchameleons.blogspot.com,fanpop.com,scribblitt.com,invisiblegirlfromspace.blogspot.com