Incapabili sa zboare, pinguinii au starnit curiozitatea comunitatii stiintifice care, in urma cu ceva timp, a deslusit misterul care ii diferentiaza de multe alte "surate" zburatoare. Iata, asadar, de ce nu zboara pinguinii!
Pinguinii sunt pasari acvatice care isi duc existenta exclusiv in emisfera sudica a Terrei, care nu zboara si care par sa isi fi modelat trupul in asa fel incat sa le serveasca la perfectie conditiilor in care traiesc. Nu este de mirare, astfel, ca trupul pinguinilor este prevazut cu aripi lungi care se deosebesc simtitor de cele ale pasarilor zburatoare si ca forma lor aminteste mai degraba de inotatoarele vietuitoarelor marine.
O cercetare efectuata de o echipa condusa de Kyle Elliott de la Universitatea din Manitoba, SUA, a fost demarata cu scopul de a descoperi de ce pinguinii, desi pasari, nu pot sa zboare. Concluzia la care au ajuns acestia a fost ca aripile le sunt mai utile in timpul inotului si scufundarilor in cautare de hrana, capacitatea de a zbura nefiindu-le, de altfel, necesara in mediul in care traiesc.
Altfel spus, pinguinii ar fi putut zbura, ca majoritatea speciilor de pasari, daca ar fi trait si evoluat in alte regiuni ale globului, in conditii care ar fi favorizat zborul in detrimentul inotului.
Pasari zburatoare versus pinguini
Un studiu comparativ a fost efectuat asupra speciilor de pasari migratoare din ordinul Caradriiforme si al pinguinilor, pentru a stabili diferentele dintre aceste vietati care fac ca primele sa poata zbura, iar cele din urma, nu.
Cercetarea a indicat faptul ca aripile pasarilor se pot speciliza intr-o directie sau in alta, fie ca sa serveasca mai ales zborului, fie inotului. Astfel, se presupune ca, undeva de-a lungul procesului evolutiv, pinguinii au avut de ales intre capacitatea de a zbura si cea de a inota si au preferat-o pe cea din urma, care servea mai bine supravietuirii lor.
Analizele efectuate asupra cormoranilor si a inca unei specii de pasari din ordinul Caradriiforme, cu constitutii similare pinguinilor, au oferit informatii pretioase asupra evolutiei aripilor si a functiilor lor la cele trei specii distincte de pasari.
Cercetatorii s-au concentrat asupra studierii energiei cheltuite de cele trei pasari in timpul zborului, respectiv scufundarilor, in conditiile in care atat cormoranii, cat si cea de-a doua specie analizata puteau atat sa zboare, cat si sa inoate. Astfel, au descoperit ca primele doua pasari consuma o cantitate mare de energie atunci cand zboara, comparativ cu momentele in care sunt in repaus. Aceasta era chiar si de 31 de ori superioara celei din clipele de relas, o cifra uriasa, prin raport la energia cheltuita de pasarile zburatoare comune atunci cand se deplaseaza prin aer.
Cu alte cuvinte, primele doua specii de pasari nu s-au "hotarat" inca daca sunt "zburatoare" sau "inotatoare", in timp ce evolutia a decis deja pentru pinguini, care au devenit inotatori excelenti, pierzandu-si insa complet abilitatea de a zbura.
Foto: nationalgeographic.com, impressivemagazine.com, telegraph.co.uk, animals.pawnation.com