Cum tratezi pneumonia virala la porcusorul de Guineea

1/1036
label Info Rozatoare autorenew 09 Aug 2012, 00:00
Boala este transmisa de un adenovirus ce afecteaza in special porcusorul de Guineea, dar poate fi raspandit si de iepuri sau sobolani, insa nu poate fi transmis la om. Cea mai directa modalitate de raspandire a virusului este contactul direct dintre un porcusor sanatos si unul ce tuseste sau stranuta.

Odata ce un porcusor de Guineea a fost diagnosticat cu boala, se recomanda izolarea lui de cei sanatosi, deoarece virusul ar putea fi transmis si prin urina sau materii fecale contaminate sau chiar prin talas contaminat.

In cele mai multe cazuri, boala nu este fatala pentru porcusorul de Guineea, iar atunci cand ucide poate fi complet asimptomatica. Porcusorii pot suferi si de pneumonie bacteriana, ale carei simptome sunt asemanatoare, dar care provoaca mai rar moartea animalului.

Boli care pot afecta porcusorul de Guineea

Simptomele pneumoniei virale la porcusorul de Guineea

Perioada de incubare a virusului tine intrr 5 si 10 zile, urmata de o perioada in care porcusorul de Guineea este infectios pentru 10-12 zile.

Primele simptome ce apar sunt febra, respiratia zgomotoasa si aparitia unor scurgeri nazale si oculare. Porcusorul de Guineea poate suferi si de depresie, alaturi de pierderea apetitului si letargie. Cei mai multi adulti cu un sistem imunitar puternic pot ramane asimptomatici pe intreaga durata a ciclului de viata al virusului. Indiferent daca porcusorul de Guineea prezinta simptomele bolii sau nu, acesta poate raspandi virusul.

Cand pneumonia virala este insotita de o infectie a urechii, rozatorul poate parea dezorientat si poate merge in cercuri. Porcusorul ce sufera de o infectia a urechii interne incepe sa-si tina capul inclinat intr-o parte.

Diagnosticul medicului veterinar se bazeaza pe observarea simptomelor, dar si pe analize de laborator, ce pot include urina si sange. Dupa diagnostic, porcusorul de Guineea trebuie izolat imediat de altii sanatosi. Pentru a preveni raspandirea bolii, se recomanda inlocuirea completa a asternutului din cusca porcusorilor. Igienizarea corecta a custii poate preveni raspandirea bolii la alte rozatoare.

Tratamentul pneumoniei virale la porcusorul de Guineea

Tratamentele antivirale pentru porcusori de Guineea sunt foarte scumpe, motiv pentru care cei mai multi medici veterinari recomanda un tratament cu antibiotice, de obicei sub forma injectabila.

Medicul veterinar poate recomanda si alte tratamente de asistenta, cu fluide sau alte medicamente. In timpul recuperarii, porcusorul de guineea are nevoie de o cusca curata si de multa liniste, dar si de o dieta bogata in legume proaspete si fructe, pentru vitamina C.

Pentru efectele cele mai bune ale tratamentului, se recomanda consultarea medicului veterinar de la primele simptome, mai ales atunci cand porcusorul ce pare bolnav de pneumonie virala imparte aceeasi cusca cu o femela gestanta sau cu pui nou-nascuti.


Sursa foto: Myveterinaryinternship.blogspot.ro, Bluesci.org, Animalfamilyveterinarycare.com