Cauzele deficitului de calciu la porcusorul de Guineea
Deficitul de calciu se manifesta cu precadere la femelele gestante, la cele care au nascut de curand sau care au nascut in repetate randuri. In anumite cazuri, carenta poate aparea si la porcusorii de Guineea stresati si obezi, care nu beneficiaza de o alimentatie echilibrata.
Femelele gestante sau cele care au nascut de curand pot avea un deficit de calciu, deoarece organismul lor este solicitat suplimentar pentru hranirea puilor inainte si dupa nastere. In timpul gestatiei, o buna parte din calciu este absorbit de fetusi, iar dupa nastere, calciul se absoarbe in lapte. In general, deficitul de calciu la porcusorii de Guineea apare cu 1-2 saptamani inainte de nastere sau la scurt timp dupa nastere, in functie de fiecare femela in parte.
Simptomele deficitului de calciu la porcusorul de Guineea
Printre cele mai comune simptome ale deficitului de calciu la porcusorul de Guineea se numara:
- deshidratarea
- inapetenta
- spasmele musculare
- convulsiile
- depresia
- oboseala
- agitatia
- dificultatile la ridicare
- dezorientarea in spatiu
Simptomele deficitului de calciu se aseamana foarte mult cu cele ale toxemiei gravidice (afectiune caraterizata prin prezenta in sange a unor substante toxice) la porcusorii de Guineea. Cele doua boli se deosebesc prin gradul de severitate. Mai exact, toxemia gravidica este mai severa decat hipocalcemia si poate duce mai des la deces decat deficitul de calciu.
Este bine sa stii ca sunt porcusori de Guineea care nu manifesta niciun simptom al deficitului de calciu si pot muri fara sa semnaleze vreo problema de ordin medical.
Diagnosticarea deficitului de calciu la porcusorul de Guineea
Pentru a fi sigur ca porcusorul de Guineea sufera de un deficit de calciu in organism, este important sa il duci la un medic veterinar cat mai repede dupa aparitia simptomelor. Medicul poate pune diagnosticul pe baza informatiilor pe care le oferi cu privire la dieta animalului si la starea lui de sanatate din trecut si din timpul gestatiei.
Exista posibilitatea stabilirii diagnosticului si printr-o analiza de sange, care dezvaluie nivelul de calciu prezent in organismul porcusorului de Guineea.
Tratarea si prevenirea deficientei de calciu la porcusorul de Guineea
Deficienta de calciu poate fi tratata cu glutamat de calciu si suplimente pe baza de calciu, fosfor si vitaminele A, D si E, insa doar la indicatiile medicului veterinar. Puii nu pot fi alaptati in timpul tratamentului, ceea ce inseamna ca vor primi un inlocuitor al laptelui matern. Daca mama raspunde bine la tratament, puii pot reveni treptat la hranirea cu lapte matern.
Prevenirea deficitului de calciu la porcusorul de Guineea, fie ca este vorba despre un porcusor obez, fie ca este vorba despre o femela gestanta sau care tocmai a nascut, se face printr-o alimentatie echilibrata, bogata in calciu.
Sursafoto:guineapighutch.org.uk,quillcards.com,wallpoper.com,zastavki.com