Atacurile epileptice la iepuri apar atunci cand o parte din neuroni intra intr-o stare de hiperactivitate. Rezultatul este un atac in care iepurele pare ca nu-si mai poate controla miscarile, iar o parte dintre aceste incidente pot afecta pe termen lung creierul iepurelui. Speciile predispuse la astfel de atacuri sunt cele mici si la cele cu urechi pleostite, dar aceeasi situatie este intalnita des si la iepurii albi cu ochi albastri.
Crizele epileptice la iepuri pot fi partiale, in care activitatea motoare este afectata, dar iepurele nu-si pierde cunostinta, si totale, in care iepurele nu este constient iar disfunctiile motorii sunt simetrice si ii afecteaza intregul corp.
Boli comune oamenilor si animalelor
Simptome
Cele mai multe atacuri epileptice la iepuri se manifesta prin pierderea controlului motor. Iepurele are un comportament bizar si nu mai pare stapan pe propriul corp. In multe cazuri, iepurele se intoarce pe o parte si isi misca in gol labele frontale sau toate cele patru labe.
Inclinarea capului pe care iepurele nu pare capabil sa o controleze si pierderea tonusului muscular sunt alte simptome des intalnite la crizele epileptice ale iepurilor. Unii iepuri ce sufera un astfel de atac orbesc temporar, iar problema poate cauza si golirea vezicii urinare si a intestinului in mod involuntar.
Cauzele ce produc atacuri epileptice la iepuri
In afara de epilepsia mostenita genetic sau cea dobandita in urma unui traumatism, iepurii pot suferi de alte probleme medicale ce rezulta in crize asemanatoare, ce includ si encefalita.
Infectiile la nivelul creiului, provocate de bacterii (Toxoplasma gondii) sau paraziti (E. Cuniculi) si expunerea la unele substante toxice pentru iepure (metale grele, permetrina) sau bolile cardiovasculare pot provoca uneori atacuri identice celor epileptice.
Chiar si hipoglicemia poate produce crize epileptice, dar aceasta situatie este intalnita mai des la iepurii tineri sau la cei ce sufera de diaree.
Tratament
Cand observi un atac epileptic la iepure este important sa muti de langa animal orice obiect in care s-ar putea lovi. Nu-ti apropia mainile de gura animalului, deoarece te poate musca in mod involuntar. Poti incerca sa calmezi iepurele vorbindu-i pe un ton linistitor.
Dupa ce atacul s-a incheiat, iepurasul se linisteste mai usor atunci cand este mutat intr-un loc intunecat si racoros. O vizita la medicul veterinar este necesara pentru ca specialistul sa poata analiza situatia animalului si sa-i prescrie un tratament corect.
Cele mai des folosite medicamente pentru controlul iepurilor ce sufera de atacuri de epilepsie sunt diazepam, midazolam si fenobarbital. In cazul in care niciun dintre aceste tratamente nu are efecte, medicul veterinar poate recomanda folosirea unui calmant si mai puternic: propofol.
Daca atacurile sunt provocate encefalita sau un abces la nivel cranian, iepurele poate avea nevoie si de tratament cu antibiotice. Pentru a ajuta medicul veterinar sa prescrie cel mai potrivit tratament, este important sa-ti notezi durata si simptomele crizelor epileptice ale iepurelui.
Sursa foto: Trainingreference.co.uk, Passionpet.com, Ufaw.org.uk, Articlesweb.org