Hamsterul pitic rusesc Campbell este originar din Mongolia, unde a fost identificat in anul 1902 de catre W.C. Campbell, in regiunea Tuva. Micutul hamster este raspandit in zonele de stepa si semidesertice din Asia Centrala, regiunea muntilor Altai, Tuva, provincia Hebei din nord-estul Chinei, Kazahstan si Rusia.
In mediul natural, traieste in grupuri mici pana la colonii extinse, in tuneluri cu o lungime chiar si de circa 3 metri, pe care le captuseste cu frunze si ierburi uscate si alte resturi.
Desi identificat la inceputul secolului 20, hamsterul pitic rusesc Campbell nu a devenit popular decat in 1961, cand primele perechi au ajuns la Societatea Zoologica din Leningrad (actualul Sankt Petersburg). Ca animal de companie, micutul rozator a fost introdus circa 9 ani mai tarziu.
Clasificarea
Regnul Animalia
Increngatura Chordata
Clasa Mammalia
Ordinul Rodentia
Familia Cricetidae
Subfamilia Cricetinae
Genul Phodopus
Specia Phodopus campbelli
Aspectul exterior si dimensiunile
Hamsterul pitic rusesc Campbell atinge, de regula, dimensiuni de circa 10-12 cm, avand o codita de aproximativ 10 mm si o greutate nu mai mare de 50 gr. Masculii sunt mai mari decat femelele.
Rozatorul este confundat frecvent cu o specie inrudita, hamsterul pitic rusesc alb de iarna (Phodopus sungorus) de care se diferentiaza, insa, prin cateva trasaturi: hamsterul pitic rusesc Campbell prezinta o dunga dorsala inchisa la culoare, ochi si urechi mai mici si, per total, blana mai deschisa decat cea a hamsterului pitic rusesc alb de iarna.
Blana hamsterului pitic rusesc Campbell este cenusiu-cafenie, cu pete albe in zona gurii, a obrajilor si a membrelor anterioare si posterioare. In urma incrucisarilor repetate, in captivitate s-au obtinut si alte tipuri de colorit, printre care se numara argintiu, argintiu cu ochii negri, albinos, opal, negru, marmorat, gulerat, pestrit etc.
Comportamentul
Hamsterul pitic rusesc Campbell, desi considerat in mediul natural drept un animal solitar, este sociabil si jucaus in captivitate. Astfel, rareori isi va musca stapanul si, in plus, poate fi crescut alaturi de alti hamsteri. Ideala este combinatia de un mascul, mai multe femele si pui. Cu toate acestea, exista riscul ca, fara niciun motiv, exemplarele de hamster pitic rusesc Campbell sa inceapa sa se bata si sa se muste, moment in care vor trebui mutate in custi separate.
Micul rozator este un animal nocturn, insa este activ si plin de energie si in timpul zilei, avand manifestari frecvente care includ batai si chitaituri specifice. De altfel, hamsterul pitic rusesc Campbell este si renumit pentru viteza cu care se deplaseaza - in mediul natural, pentru a scapa de pradatori - care poate atinge, inclusiv in cusca, 6,5 km pe ora.
Hamsterul pitic rusesc Campbell este un animalut curat ce isi face nevoile intr-o singura zona a custii.
Adapostirea
Hamsterul pitic rusesc Campbell poate fi crescut intr-o cusca sau intr-un acvariu ale carui dimensiuni variaza in functie de numarul de exemplare adapostite. In cazul in care preferi cusca, este important ca aceasta sa aiba gratii foarte dese, printre care micutul rozator sa nu se poata strecura. Cat despre acvariu, acesta ar trebui "inchis" cu o plasa cu ochiuri mici si dese.
Cusca ori acvariul ar trebui sa aiba un substrat alcatuit din fan, talas sau rumegus, in strat suficient de gros. Evita talasul de cedru si de pin care ii va cauza probleme de sanatate hamsterului pitic rusesc Campbell. Totodata, substratul adapostului trebuie schimbat frecvent pentru a nu favoriza aparitia problemelor de sanatate.
Culcusul ar trebui format din servetele, paie, hartie igienica sau din bucati de bumbac speciale, achizitionate de la magazinele de specialitate. Tot in cusca ori acvariul rozatorului ar putea fi introduse si roti pentru alergat si alte jucarii simple, precum rolele de la hartie igienica, pe care hamsterul le va aprecia.
Nu uita sa adaugi in cusca ori acvariu si cateva ramurele, precum cele de mar sau de salcie, pe care hamsterul sa le roada dupa bunul plac, tocindu-si astfel dintii.
In adapostul hamsterului pitic rusesc Campbell poate fi introdus si un vas cu nisip de chinchilla, care il va ajuta pe micul rozator sa isi curete blanita, in conditiile in care baile in apa nu sunt deloc recomandate.
Hranirea
Hamsterul pitic rusesc Campbell este un animalut omnivor a carui alimentatie ar trebui sa presupuna un aport echilibrat de nutrienti, conform urmatoarelor proportii: 16-24% proteine, 60-65% carbohidrati si 5-7% grasimi.
Micului rozator ii pot fi oferite amestecuri de seminte si de cereale disponibile in magazinele de specialitate, cat si legume si fructe. Ocazional, hamsterul pitic rusesc Campbell poate fi hranit cu bucatele de ou fiert, viermi si bucatele de pui gatit.
Nu uita de vasul cu apa proaspata, care trebuie sa se afle in permanenta la dispozitia micului rozator.
Aspecte particulare
In mediul natural, hamsterul pitic rusesc Campbell se imperecheaza incepand cu luna aprilie pana in luna septembrie. In captivitate, reproducerea are loc de-a lungul intregului an, cei mai multi pui nascandu-se in lunile de vara.
Hamsterul pitic rusesc Campbell atinge maturitatea sexuala la varsta de 5-8 saptamani. In urma imperecherii, femela da nastere unui numar de 1-9 pui dupa o perioada de gestatie de circa 18-20 zile. La nastere, puii sunt golasi si cantaresc circa 1,5 gr.
Dimorfismul sexual este prezent la hamsterul pitic rusesc Campbell, masculii fiind mai mari decat femelele. In plus, distanta dintre anus si organe genitale este mai redusa la femele decat la masculi.
Boli si afectiuni curente
Hamsterul pitic rusesc Campbell poate suferi de o serie de afectiuni mai mult sau mai putin serioase, printre care se numara racelile, alergiile, diabetul, bolile de piele si chiar si cancerul. Totodata, in situatia in care este adapostit intr-o camera cu temperaturi scazute, hamsterul pitic rusesc Campbell poate intra in hibernare.
In captivitate, speranta de viata a hamsterului pitic rusesc Campbell este de circa 2 ani.
Foto: campbellsdwarfhamsters.com, dwarfhamsterfacts.com, wayfair.co.uk, thehamsterplace.com, flickr.com, petinfoclub.com