Antibioticele la pisici: tratament si efecte secundare

8/880
label Diverse autorenew 27 Feb 2012, 00:00
Insa, la fel ca in cazul oamenilor, tratamentul cu antibiotice trebuie administrat cu precautie.

Chiar daca sunt eficiente in tratarea infectiilor, antibioticele risca sa aiba efecte secundare neplacute asupra pisicii tale.

Cauza infectiei

Inainte de a initia tratamentul cu antibiotice, medicul veterinar ar trebui sa determine cauza infectiei cu care se confrunta pisicuta ta. Daca infectia se datoreaza prezentei unei rani, antibioticele vor impiedica dezvoltarea acesteia si formarea unui abces. Daca abcesul a aparut inainte de inceperea tratamentului cu antibiotice, medicul va curata, in prealabil, rana.

Cum iti dai seama ca pisica ta sufera de o infectie? Primele simptome sunt febra, inflamatiile, schimbarile comportamentale, chiar si tranzitul intestinal modificat. In aceste conditii, felina trebuie dusa la medicul veterinar care va putea pune un diagnostic corect.

Boli comune oamenilor si animalelor

Tratamentul cu antibiotice

Dupa ce cauza infectiei este stabilita, poate fi inceput tratamentul cu antibiotice. Una dintre cele mai utilizate grupe de antibiotice este cea a penicilinelor. Utila este si amoxicilina, care se absoarbe mai usor decat penicilina. De asemenea, tratamentul cu antibiotice poate include oxacilina (folosita pentru a combate stafilococii) sau ticarcilina (impotriva Pseudomonas), printre altele.

Efecte secundare comune

Ca si in cazul oamenilor, cele mai frecvente efecte secundare ale tratamentului cu antibiotice la pisici sunt tulburarile gastrointestinale. Acestea includ voma, durerile abdominale, diareea si scaderea apetitului. Pisica poate vomita dupa consumarea hranei sau dupa inghitirea antibioticului. Efectele secundare de acest tip ar putea persista pana la incheierea tratamentului cu antibiotice. Daca apar contacteaza de urgenta medicul veterinar.

Efecte secundare speciale

Tratamentul cu antibiotice precum tetraciclina poate pune in pericol dezvoltarea pisicutei tale, daca aceasta este inca pui. Tot tetraciclina poate determina decolorarea incisivilor la pisoi. Nu trebuie ignorata nici administrarea antibioticelor in timpul gestatiei: medicamentele pot provoca leziuni sau chiar ucide fetusii.

Efecte secundare grave

In situatia in care pisica ta este alergica la un anumit tip de antibiotic, efectele secundare administrarii acestui medicament pot include dificultati respiratorii, urticarie, convulsii, aparitia vanatailor sau chiar sangerari. In plus, limba, fata sau buzele pisicii se pot umfla.

Daca pisicutei ii este administrata o supradoza de antibiotice, pot aparea spasme si slabiciuni la nivelul musculaturii. De asemenea, tot in aceasta situatie pot aparea convulsii, o stare de confuzie, coma sau agitatie. Oricare dintre aceste simptome ar trebui sa te alarmeze si sa te trimita urgent la medicul veterinar.

Sursa foto: consciouscat.net