Este o rasa usor de crescut in captivitate care are nevoie, insa, de o ingrijire atenta a blanii.
Iepurele de Angora se remarca datorita blanii sale lungi, stufoase si foarte moi. Blanita sa spectaculoasa, motivul pentru care rozatorul este atat de apreciat, poate da de furca posesorilor, intrucat necesita ingrijiri periodice, de tipul perierii si al tunsului o data la cateva luni. Tine cont de faptul ca blana iepurelui de Angora creste constant si, daca nu este pieptanata, periata si, in cele din urma, tunsa, ajunge sa formeze ghemotoace de par dificil de descalcit.
O ingrijire necorespunzatoare a blanii iepurelui de Angora poate determina instalarea problemelor de sanatate, cele mai comune fiind obstructiile intestinale cauzate de acumularea de ghemotoace de blana in organism.
Perierea si tunderea blanii
Perierea si tunderea blanii sunt doua proceduri esentiale de ingrijire care nu trebuie sa lipseasca in cazul celor mai multe rase de iepure de Angora. Spre exemplu, iepurele de Angora urias si iepurele de Angora german trebuie tunsi periodic, intrucat nu naparlesc cu suficienta repeziciune pentru a evita formarea ghemotoacelor de par la suprafata blanii.

Se recomanda tunderea acestor rase de iepuri de Angora la intervale de circa 90 zile (3 luni). De altfel, in general toate rasele de iepuri de Angora isi schimba blana (naparlesc) o data la 90 de zile, aproximativ de 3-4 ori pe an. Lungimea finala a blanii, dupa tunderea parului, nu ar trebui sa fie mai mare de 2,5 - 3 cm, astfel incat sa permita o ingrijire optima.
Indiferent daca trebuie tunsi sau nu, toti iepurasii de Angora au nevoie de o periere zilnica sau, in cel mai rau caz, saptamanala a blanii. Este importanta folosirea unei ustensile cu peri moi, utilizata cu miscari blande, care sa nu raneasca pielea subtire si sensibila a iepurelui de Angora.
Indepartarea ghemotoacelor de blana
In pofida eforturilor tale de a ingriji blana iepurelui de Angora in mod corespunzator, este posibil ca pe suprafata ei sa apara periodic ghemotoace de par. Acestea pot fi indepartate cu ajutorul unei perechei de foarfece nu foarte ascutite, nu inainte de a fi incercat sa descalcesti, prin perieri repetate, ghemotoacele in cauza.
Pentru a evita neplacerile si eventuala suferinta adusa iepurelui de Angora, poti recurge la ajutorul medicului veterinar sau la cel al unui specialist in ingrijirea animalelor.
Taierea ghearelor
Ghearele iepurelui de Angora necesita, la randul lor, atentia ta. Verifica saptamanal gherutele rozatorului pentru a te asigura ca acestea nu sunt prea lungi. Cand hotarasti ca a sosit momentul sa ii tai gherutele, asigura-te ca nu indepartezi niciodata mai mult de un varf - in caz contrar, ii poti produce rani animalutului tau de companie.
Daca se intampla sa ii tai prea mult gherutele, pune la indemana apa oxigenata sau alta substanta dezinfectanta cu care sa cureti zona ranita, pentru a preveni infectiile.
Pentru mai multa siguranta, in cazul in care iepurele de Angora este primul tau animal de companie, roaga un specialist sa iti dezvaluie secretele taierii gherutelor pufosului rozator.
Foto: wild-facts.com, cobaltandindigo.com, adorablebunnies.co.za