Cand spunem animale ne referim la toate organismele vii, adica amfibiile, pasarile, pestii, nonvertebratele, mamiferele si reptilele.
1. Nonvertebratele au fost primele animale care au evoluat. Dovezi ale unor fosile de nonvertebrate dateaza din perioada Precambriana, de acum 600 de milioane de ani.
Cea mai veche nonvertebrata care s-a descoperit, a fost dezgropata in Bolivia si se numeste "Ediacara biota". Aceasta este o creatura cu forma tubulara, despre care se crede ca a trait intr-o perioada cuprinsa intre 635 si 543 milioane de ani in urma.
2. Pestii se numara printre primele vertebrate care au evoluat. Cei mai vechi pesti se numeau ostracodermi si nu aveau deloc maxilar, dar au evoluat apoi catre speciile de pesti existente azi.
3. Amfibiile au fost primele nonvertebrate care au facut tranzitia de la apa la uscat, desi majoritatea dintre ele nu au renuntat complet la tentatia apei, la obiceiuri si la dependenta de aceasta: salamandrele, broastele, ramele etc.
4. Reptilele sunt vertebrate cu sange rece, care au derivat din amfibii, cu 340 de milioane de ani in urma. Printre reptile se numara testoasele, crocodilii, camaleonii si exista in total 8000 de specii care traiesc azi.
5. Mamiferele sunt vertebrate care au derivat din reptile in perioada Jurassic, acum 200 de milioane de ani. Exista aproximativ 5400 de specii de mamifere astazi si aici intra carnivorele, rozatoarele, elefantii, marsupiali, iepurii, liliecii, primatele, animalele cu copite, focile, definii etc.
Cea mai mare dintre mamifere este balena albastra care are o greutate intre 10 si pana la 160 de tone, atingand, la maturitate, o inaltime intre 20 si 30 de metri.
6. Pasarile au evoluat din reptile in timpul erei Mezozoice, acum 150 de milioane de ani, iar acestea au anumite caracateristici care le deosebesc de celelalte vertebrate cum ar fi penele, ciocul precum si osul pieptului in forma de V.
7. Exista intre 3 si 30 de milioane de specii de animale, dintre care 97% sunt nonvertebrate si doar 3% vertebrate. Toate acestea recurg la reproducerea pe cale sexuala, intr-un punct al ciclului vietii lor. Reproducerea sexuala este un proces in care se combina materialul genetic al parintilor pentru a forma material genetic al progeniturii pentru scopul perpetuarii speciei.
8. In perioada Cambriana, animalele au cunoscut o evolutie rapida si spectaculoasa, care nu s-a mai repetat in istoria Pamantului. Atunci s-au format toate partile principale ale corpului speciilor de azi, chiar daca s-au mai produs modificari de-a lungul timpului.
9. Toate animalele sunt capabile de miscare, mai putin buretii, care isi petrec toata viata in acelasi loc. Cu toate acestea, exista specii de bureti cate se misca pana la cativa milimetri pe zi.
10. Animalele sunt heterotrofe, adica nu-si pot produce singure mancarea si se bazeaza pe alte organisme pentru hrana.