De la Camelia Nistor : 'Cate nasteri mai poate sa aiba o pisica care a nascut prin cezariana?'
Cezariana la pisica are ca si cauza primara lipsa dilatatiei bazinului in momentul parturitiei, exprimata fie prin sarcina la varsta mica, fie prin secretie scazuta de ocitocina sau alte probleme de la nivelul bazinului. Daca pisica a avut nevoie de cezariana, odata cu aceasta se si castreaza, pentru ca e foarte probabil ca si urmatoarea fatare sa necesite cezariana. Desi operatia de cezariana este posibila, totusi este destul de dificil de realizat, datorila faptului ca peretele uterin, la momentul nasterii, este destul de subtire. In afara de aceasta, in zona inciziei peretelui uterin, vascularizatia si mai apoi dilatarea uterului odata cu avansarea gestatiei sunt afectate, creand riscul aparitiei complicatiilor fetale in zona. Asadar, recomandarea noastra este ca, daca pisicuta dvs. a avut nevoie de cezariana, sa se si castreze, pentru a evita posibile probleme viitoare.
De la Oana Angelescu : 'Buna ziua! Am nevoie va rog de un sfat! Am un perus de 5 luni care de cateva zile scoate ocazional niste sunete ciudate asemanatoare stranutului. Cateodata chiar pare ca se ineaca cumva. Are si momente cad sta zgribulit. Are insa pofta de mancare si de zbor. Sa fie oare o raceala? In caz afirmativ, va rog sa-mi recomandati un medicament potrivit. Multumesc frumos si astept un raspuns prompt din partea dvs. Oana.”
Este posibil sa fie un pic de curent in zona in care este amplasata cusca. Cu toate acestea, este mai bine sa consultati un medic specialist in pasari exotice. Oricat de amanuntita si exacta ar fi descrierea dvs, ochiul medicului este antrenat sa vada mai mult. Cat priveste medicamentatia, in domeniul pasarilor exotice oferta este destul de slaba. De aceea, in general, se lucreaza cu “preparari ad hoc”, de catre medicul specialist.
De la Alex Catalina: 'Buna ziua. Am un labrador in varsta de 1 an si 9 luni care, in urma cu 3 luni, a fost diagnosticat din pacate cu displazie de sold. As vrea sa-mi spuneti daca exista tratament pt aceasta boala si ce alte masuri trebuie sa luam ca sa nu se agraveze. Va multumesc anticipat .'
Displazia de sold, dupa cum probabil v-a informat medicul care l-a diagnosticat, este o boala genetica. O radiografie la varsta de 5-6 luni poate da indicii unui medic experimentat despre posibilitatea instalarii bolii, moment in care se poate incerca un tratament. Cu toate acestea, rata de succes este destul de mica. Radiografia de confirmare a bolii se face la 9 – 11 luni. In acest moment, se poate stabili ce este de facut.
Daca displazia este de grad mare, cel mai probabil vi se va recomanda TPO (triple pelvis osteosinthesys). Daca este de grad mic, se poate incerca evitarea ei printr-un regim de viata in care sa se evite fortarea articulatiei basinului, insotita de medicatie tip Artrostop (dar cu produse veterinare). Cu toate acestea, este destul de probabil ca, odata cu inaintarea in varsta, sa se instaleze artroza la acel nivel, astfel incat spre batranete sa necesite proteza de sold. Intrucat aceste operatii au insa un cost ridicat, aspectul financiar intra si el in discutie in luarea unei decizii.