Din pacate, insa, ineditul sarpe, raspandit in America de Nord si Centrala, este astazi amenintat cu disparitia. Afla, in cele ce urmeaza, cateva detalii interesante despre Coluber constrictor foxii.
1. Coluber constrictor foxii este o subspecie a Coluber constrictor, un sarpe endemic in America de Nord si cea Centrala. Alaturi de Coluber constrictor foxii, specia mai include alte 10 subspecii.
2. Este o subspecie amenintata cu disparitia, in prezent populatii de serpi Coluber constrictor foxii regasindu-se doar in statele americane Ohio, Indiana, Illinois, Iowa, Michigan, Oregon, Wisconsin si Washington si in regiunea Ontario a Canadei.

3. Coluber constrictor foxii este un sarpe subtire si lung, ce poate atinge dimensiuni cuprinse intre 1,2 si 1,8 metri. De altfel, cel putin in Ontario, este unul dintre cei mai mari serpi care se tarasc prin ierburile regiunii.
4. Desi prefera sa se relaxeze la soare, intre ierburi, pe pietre sau printre nisipuri, Coluber constrictor foxii poate fi gasit si prin copaci, fiind un catarator iscusit. S-ar parea ca sarpele poate urca pana la inaltimi de 9 metri!
5. Coluber constrictor foxii nu se deplaseaza foarte mult, insa, atunci cand o face, se taraste cu viteze destul de insemnate. Cea mai mare viteza atinsa de un astfel de sarpe pare sa fi fost de 5,6 km/h.

6. Cand se simte amenintat, Coluber constrictor foxii prefera sa se ascunda, in loc sa atace, ascunzatorile sale preferate fiind tufisurile si copacii pitici. Insa atitudinea sa defensiva nu este universal valabila: daca este iritat pe termen lung, sarpele albastru metalizat riposteaza, muscandu-si dusmanul. Din fericire - pentru cel atacat -, muscatura sarpelui, desi foarte dureroasa, este neveninoasa.
7. Ca orice alt sarpe, si Coluber constrictor foxii prefera sa infulece cu pofta animale adaptate taliei lui, care variaza de la rozatoare la pasari si chiar alti serpi. Cand este mic, prefera insectele, precum lacustele si greierii.
8. Coluber constrictor foxii are o varietate de pradatori, de la pasarile rapitoare precum soimii, la animale carnivore, ca ratonii, vulpile si altele. Poate mai interesant este ca in zonele populate de oameni in care isi face veacul acest sarpe, Coluber constrictor foxii cade adesea victima cainilor si pisicilor!
9. Desi denumirea sa in limba engleza, Blue racer snake, sugereaza un colorit exclusiv albastru, Coluber constrictor foxii poate avea si irizatii de gri sau chiar verde. In plus, solzii din partea ventrala a trupului sau alunecos sunt deschisi la culoare (crem sau albi).
10. Puiutii de Coluber constrictor foxii au un colorit diferit de cel al adultilor. Astfel, pot fi recunoscuti datorita petelor rosii-maronii care le acopera trupul, dar care dispar treptat pana la varsta de 3 ani, cand sarpele dobandeste culoarea care il va insoti intreaga sa existenta.

Foto: fineartamerica.com, flickr.com, interestingeverything.com, en.wikipedia.org, photobucket.com