10 curiozitati interesante despre jderul mare

1/1866
label Diverse autorenew 02 Iul 2014, 00:00
O specie de "jder adevarat", intrucat face parte din genul Martes, jderul mare este un mamifer cu numeroase apucaturi interesante. Afla cateva curiozitati despre acest mic animal solitar in cele ce urmeaza!

1. Jderul mare are o dieta variata, care include iepuri, rozatoare si pasari, iar in vremuri de restriste chiar si fructe si insecte. Insa mai interesant este faptul ca mititelul jder se numara printre putinele animale care pot infuleca fara probleme... porci spinosi. Fara sa sufere de pe urma tepilor veninosi. Cum procedeaza? Pur si simplu, ataca fulgerator porcul spinos muscandu-l de gat, scapand astfel de pericolul de a fi intepat. Este adevarat, totusi, ca, pentru a-l dobori de tot, jderul mare are nevoie de circa 25-30 minute.

2. Jderul mare salasluieste exclusiv in salbaticia Americii de Nord, in trecut populatiile acestor animale misunand din padurile nordice ale Canadei pana in muntii Apalasi, Stancosi si Columbia.

3. Jderul mare face parte din familia Mustelidae in care sunt incluse si... nevastuicile.

4. Jderul mare este un animal solitar, care traieste si vaneaza in mare parte singur. In plus, nu apreciaza prezenta oamenilor, ascunzandu-se cu precadere in inima padurilor (de conifere), cat mai departe de asezarile omenesti.

5. Fiindca au trupul solid acoperit cu o blana deasa, moale si lucioasa, jderii mari au fost, si sunt in continuare, vanati extensiv. In consecinta, populatia lor a scazut dramatic in zona de nord a SUA, insa, multumita masurilor luate pentru stoparea braconajului, in prezent jderii mari nu mai sunt considerati in pericol de disparitie in regiune.

6. Daca iti doresti sa vezi vreodata un jder mare, afla ca sansele tale sunt aproape zero, si asta deoarece nu poate fi inalnit in cele mai multe gradini zoologice din lume din cauza personalitatii si comportamentului sau, de animal crepuscular, solitar si foarte timid, care se ascunde cat de mult poate de oameni.

7. Desi prefera sa se tina departe de asezarile omenesti, au fost raportate cazuri - rare, totusi - cand jderii mari au atacat gaini si animale de casa de talie mica, precum pisicile si cainii mici.

8. Jderul mare este un catarator iscusit. Cu toate acestea, isi petrece cea mai mare parte a timpului la nivelul solului, in cautare de hrana. Prefera, in orice caz, padurile dese, seculare si se fereste cat poate de zonele cu caderi masive de zapada.

9. Jderul mare se imperecheaza de regula la inceputul primaverii, in martie si aprilie. Mai interesant este faptul ca, desi copulatia se petrece in aceasta perioada, implantarea oului in stadiu de blastocist este amanata pana in luna februarie a anului urmator!

10. Femela da nastere, dupa o perioada de gestatie de circa 50 de zile, la 1 pana la 6 pui care vin pe lume orbi. Mamica lor ii ingrijeste pana cand implinesc 5 luni, dupa care micutii sunt incurajati sa isi vada de viata lor pe cont propriu. Un an mai tarziu, puii de jder mare sunt complet independenti si si-au stabilit deja propriile teritorii.

Foto: ecologyadventure2.edublogs.org, pulpbits.com, wdfw.wa.gov, conservationbiology.uw.edu, fotopedia.com